V Mehiki ubit vodilni aktivist v iskanju pogrešanih študentov

V Mehiki je bil minuli konec tedna ubit aktivist, ki je bil na čelu iskanja 43 od septembra lani pogrešanih študentov. Policija je njegovo truplo našla v taksiju, v bližini mesta Acapulco v mehiški zvezni državi Guerrero, ki je prizorišče pogosto krvavih spopadov med več kriminalnimi tolpami.

Fotografija je simbolična.
Fotografija je simbolična. 

CIUDAD DE MEXICO > Za Miguela Angela Jimeneza je bil usoden strel v glavo, medtem ko je bil za volanom svojega taksija, ki ga je vozil po vaseh na obrobju Acapulca, je v nedeljo sporočila lokalna policija.

Jimenez je leta 2013 ustanovil neke vrste samoobrambno skupino, katere namen je bil zaščita pred napadi mamilarskih kartelov. V okviru skupine je tudi vodil iskanje 43 študentov, ki so v mestu Iguala v tej zvezni državi izginili septembra lani. S svojci pogrešanih je sodeloval tudi pri iskanju novih informacij, ki jih je nato posredoval oblastem.

Iskanje študentov so na območju začeli novembra lani, odtlej pa so našli vsega skupaj 129 trupel drugih oseb. "Od nekdaj smo trdili, da je to območje pokopališče," je takrat dejal v intervjuju za BBC.

43 študentov je glede na dosedanje ugotovitve v skladu z navodili župana Iguale in njegove soproge aretirala lokalna policija, ta pa jih je predala kriminalni tolpi, ki jih je ubila. Doslej so našli posmrtne ostanke le enega od študentov.

Zvezna država Guerrero je prežeta z nasiljem različnih kriminalnih tolp. Samo minuli konec tedna je bilo po poročanju BBC tam ubitih najmanj 15 ljudi.

STA


Najbolj brano