V Marseillu aretirana moška obtožili terorizma

Moška, ki so ju prijeli v torek v Marseillu zaradi suma priprave skorajšnjega napada v Franciji, domnevno še pred današnjimi predsedniškimi volitvami, so danes obtožili zaradi sodelovanja v teroristični zaroti in posedovanja orožja, so danes sporočili pariški tožilci.

Fotografija je simbolična. Foto: Wikipedia/Robinson. B
Fotografija je simbolična. Foto: Wikipedia/Robinson. B

PARIZ > V njunem stanovanju so preiskovalci našli polavtomatsko pištolo, pištole, tri kilograme eksploziva, doma narejene granate ter zastavo Islamske države.

Policija ju je iskala od 12. aprila, ko je zasledila njun video, v katerem sta prisegla zvestobo Islamski državi (IS), poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Moška sta uporabljala več imen, pogosto menjala mobilne telefone, da bi se izognila policiji.

Dva dneva po njuni aretaciji je v Parizu na Elizejskih poljanah 39-letni Karim Cheurfi ubil policista, preden ga je ubil drugi policist. Blizu njegovega trupla so našli sporočilo, v katerem je hvalil IS.

Od januarja 2015 je bilo v vrsti džihadističnih napadov v Franciji ubitih več kot 230 ljudi. V državi od takrat veljajo izredne razmere, danes, ob prvem krogu predsedniških volitev, pa veljajo po državi še posebej zaostreni varnostni ukrepi.

STA


Najbolj brano