V Makedoniji ovadili napadalce na Kumanovo

Makedonsko tožilstvo je zaradi terorizma, ogrožanja ustavnega reda in varnosti ovadilo 30 pripadnikov oborožene skupine, ki je konec tedna terorizirala mesto Kumanovo na severu države in se spopadla s policijo. Vsem so za 30 dni podaljšali pripor. 30 ovadenih se je v soboto predalo policiji, med njimi so državljani Makedonije, Kosova in Albanije.

Kumanovo
Kumanovo 

SKOPJE > Po poročanju srbske tiskovne agencije Beta, ki se sklicuje na navedbe makedonskih medijev, je bilo potrjeno, da je med ovadenimi 18 državljanov Kosova, devet makedonskih državljanov in državljan Albanije s prebivališčem v Nemčiji. Nekateri so priznali, da so v Makedonijo prišli nezakonito.

23 od pridržanih je ovadenih zaradi terorističnega ogrožanja ustavnega reda in varnosti, združevanja za sovražne dejavnosti in nezakonitega posedovanja orožja. Preostalih sedem sumijo terorističnega ogrožanja ustavnega reda in varnosti.

V Kumanovu so se v soboto začeli spopadi med policijskimi silami in skrajneži, ki so trajali vse do nedelje popoldne. Ubitih je bilo osem policistov, 37 je bilo ranjenih. Doslej so našli tudi 14 trupel, pri katerih naj bi šlo za napadalce.

Makedonski predsednik Gjorge Ivanov je po seji sveta za nacionalno varnost v nedeljo zvečer ostro obsodil poskus teroristov, da destabilizirajo državo. Nameravali naj bi izvesti več napadov in povzročiti številne civilne žrtve. Po njegovih besedah so makedonske varnostne službe bile na začetku leta obveščene o prisotnosti teroristične skupine v državi in da je bila mednarodna skupnost opozorjena, a da preiskave v tej smeri niso obrodile sadov.

STA


Najbolj brano