V Makedoniji ovadbe proti napadalcem v Kumanovu, iz sveta pozivi k zadržanosti

V Makedoniji so danes zaradi terorizma, ogrožanja ustavnega reda in varnosti ovadili 30 pripadnikov oborožene skupine, ki je konec tedna terorizirala mesto Kumanovo na severu države in se spopadla s policijo. Iz regije, kjer so ponekod poostrili pripravljenost in varnost, in sveta so se medtem vrstili pozivi k miru in zadržanosti.

Kumanovo
Kumanovo 

SKOPJE > 30 ovadenih se je v soboto predalo policiji, danes pa so vsem podaljšali pripor še za 30 dni. Glede na navedbe makedonskih medijev je med ovadenimi 18 državljanov Kosova, devet makedonskih državljanov in državljan Albanije s prebivališčem v Nemčiji. Nekateri so priznali, da so v Makedonijo prišli nezakonito.

23 od pridržanih je ovadenih zaradi terorističnega ogrožanja ustavnega reda in varnosti, združevanja za sovražne dejavnosti in nezakonitega posedovanja orožja. Preostalih sedem sumijo terorističnega ogrožanja ustavnega reda in varnosti.

V Kumanovu so se v soboto začeli spopadi med policijskimi silami in skrajneži, ki so trajali vse do nedelje popoldne. Ubitih je bilo osem policistov, 37 je bilo ranjenih. Doslej so našli tudi 14 trupel, pri katerih naj bi šlo za napadalce.

Napadalci naj bi nameravali izvesti več napadov in povzročiti številne civilne žrtve. Po besedah makedonskega predsednika Gorgeja Ivanova so bile makedonske varnostne službe na začetku leta obveščene o prisotnosti teroristične skupine v državi, opozorjena naj bi bila tudi mednarodna skupnost opozorjena, preiskave v tej smeri pa niso obrodile sadov.

Danes je bilo v mestu mirno, življenje pa se je začelo vračati v običajne tirnice. V državi je bil dan žalovanja za osmimi ubitimi policisti.

So pa dogodki vnesli nemir v celotno regijo. Srbska vojska je povišala raven bojne pripravljenosti, država pa je okrepila varnost na meji z Makedonijo. Po poročanju kosovskih medijev so varnost na meji z Makedonijo okrepili tudi na Kosovu.

Zaskrbljenost zaradi razmer v Makedoniji so danes izrazili v Albaniji, Črni gori, Bolgariji, BiH in na Hrvaškem.

Albanska vlada je izpostavila, da pomenijo dogodki v Kumanovu “grožnjo medetničnim odnosom v Makedoniji, ki so še vedno krhki, ker je Ohridski sporazum le deloma uresniče”. Pozvala je k neodvisni in transparentni preiskavi ter korektni rešitvi krize.

Kosovska predsednica Atifete Jahjaga in premier Isa Mustafa sta obsodila kakršno koli vpletenost državljanov Kosova v incidente v Makedoniji, katerih cilj je po njuni oceni destabilizacija regije ter ogrožanje miru, varnosti in državljanov.

V EU, zvezi Nato in ZN so zaradi dogodkov izrazili zaskrbljenost. Evropski komisar za evropsko sosedsko politiko in širitvena pogajanja Johannes Hahn je vse strani pozval k miru in enotnosti.

Tiskovna predstavnica visoke zunanjepolitične predstavnice EU Federice Mogherini, Maja Kocijančič je izrazila upanje, da bodo dogodki vzpodbudili makedonske voditelje k sodelovanju in resnemu dialogu o vseh težavah, s katerimi se sooča država. Predvsem glede dolge politične krize in potrebnih reform, ki bi jih morali sprejeti, če želi država napredovati na evropski poti.

Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je v nedeljo zvečer prav tako dejal, da je treba dogodke preiskati na transparenten način. “Vse strani pozivam k zadržanosti in da se v interesu države in regije vzdržijo kakršni koli eskalacij,” je dejal Stoltenberg.

Generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Moon je danes vse strani v Makedoniji pozval, naj sodelujejo pri ponovni vzpostavitvi miru v državi in se vzdržijo kakršnega koli nasilja. Pozval je tudi k celoviti preiskavi dogodkov na objektiven in transparenten način.

Dogodke so obsodili tudi v Sloveniji. Predsednik republike Borut Pahor je v telefonskem pogovoru z makedonskim predsednikom Gorgejem Ivanovom obsodil teroristično dejanje v Kumanovu in izrazil sožalje za žrtve napada. Sožalje makedonskemu kolegu Nikoli Poposkemu je izrazil tudi zunanji minister Karl Erjavec.

Kot so zapisali na spletni strani MZZ, Slovenija ostaja trdna podpornica makedonskega napredka na poti k EU in zvezi Nato ter podpira razpravo, ki bi naslovila tako zaskrbljujoče razmere v Makedoniji kot korake na evroatlantski poti.

STA


Najbolj brano