V Liberiji prvi obsežen preizkus poskusnih cepiv za ebolo

V Liberiji danes začenjajo prvi obsežen preizkus dveh poskusnih cepiv za ebolo. Začeli so ga v bolnišnici Redemption v Monrovii.

V Liberiji danes začenjajo prvi obsežen preizkus dveh poskusnih cepiv za ebolo.  Foto: Wikipedia
V Liberiji danes začenjajo prvi obsežen preizkus dveh poskusnih cepiv za ebolo.  Foto: Wikipedia

MONROVIA > V druge bolnišnice ga bodo razširili, ko bo k študiji pristopilo prvih 600 ljudi, so sporočili iz Prevaila, partnerstva med ZDA in Liberijo za raziskave tega cepiva v Liberiji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Raziskovalci, ki jih vodi ameriški nacionalni inštitut za zdravje, si želijo sodelovanje okoli 27.000 zdravih žensk in moških, starejših od 18 let.

Poskusni cepivi - Chad3-EBO-Z, ki ga izdeluje GlaxoSmithKline in rVSV-ZEBOV, ki ga izdelujeta Merck in Newlink - sta se po manjših poskusnih cepljenjih v več državah izkazali kot varni za uporabo na ljudeh.

Po trditvah Prevaila cepivi vsebujeta neškodljive delce virusa, ki vzbudijo imunski odziv.

Na svetu še ni cepiva za ebolo, oprav tako ni potrjenega zdravila za zdravljenje te smrtonosne hemoragične mrzlice, čeprav se je virus prvič pojavil že v 70. letih prejšnjega stoletja.

Raziskovalci pravijo, da še ni jasno, kakšen imunski odziv je potreben za zaščito pred virusom ebole, ki pogosto povzroča krvavitve, odpoved organov in hude driske.

V Liberiji, Sierri Leone in Gvineji je od izbruha epidemije ebole decembra 2013 umrlo že skoraj 9000 ljudi, medtem ko strokovnjaki menijo, da je dejansko število še veliko večje.

STA


Najbolj brano