V Liberiji po navedbah vlade le še pet primerov ebole

Po trditvah liberijske vlade je v tej zahodnoafriški državi ostalo le še pet primerov smrtonosne ebole. Vlada je tako danes potrdila, da je vse bliže dokončni zmagi nad epidemijo, ki je pokosila več tisoč življenj.

 Foto: Wikipedia
Foto: Wikipedia

MONROVIA > V najhujši epidemiji tega virusa je v Liberiji in sosedah Gvineji in Sierri Leone umrlo skoraj 9000 ljudi v letu dni.

“Trenutno je v Liberiji pet potrjenih primerov ebole,” je povedal liberijski zdravstveni minister Tolbert Nyensuwah in dodal, da so tri od petih primerov zabeležili v Monrovii, prestolnici države, druga dva pa v severozahodnih okrožjih Bomi in Grand Cape Mount.

“To pomeni, da bomo lahko dosegli ničlo, če bo šlo vse po načrtu in če drugi ljudje v drugih krajih ne bodo oboleli,” je zatrdil minister.

Združeni narodi so medtem že potrdili podatke liberijske vlade, da je v državi le še pet primerov ebole in dodali, da je v torek ta številka padla celo na ena.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO), agencija ZN, sicer sešteva žrtve in primere ebole. “Po podatkih WHO je pet primerov laboratorijsko potrjenih,” je povedala tiskovna predstavnica misije ZN za odziv na ebolo Lisa White. Dodala je, da so torkovi podatki liberijske vlade nakazali na 21 domnevnih in verjetnih primerov ter samo na en laboratorijsko potrjen primer.

“WHO vlado Liberije podpira pri tem, da ta številka pade na ničlo. Sedaj je treba ostati v pogonu, da se bo pozitiven trend nadaljeval,” je še povedala Whitova.

Na vrhuncu epidemije avgusta in septembra lani so v Liberiji zabeležili tudi po več kot 300 novih primerov okužbe z ebolo na teden, preobremenjeni zdravstveni delavci pa so morali v prenapolnjenih bolnišnic zavračati bolnike.

Sledil je velik mednarodni odziv, v okviru katerega je v državo prispelo tudi več sto ameriških zdravstvenih delavcev in vojakov, da bi pomagali tamkajšnjemu prebivalstvu. Prejšnji teden so v Liberiji zabeležili le osem novih primerov.

Po najnovejših podatkih WHO je epidemija ebole terjala 8688 življenj, okužilo pa se je skupno 21.759 ljudi, odkar je pred nekje letom dni prišlo do izbruha virusa v Gvineji. V tej državi so sicer prejšnji teden zabeležili 20 primerov, v sosednji Sierri Leone pa 117.

STA


Najbolj brano