V Kumanovu se življenje normalizira

V Kumanovu, kjer so minuli konec tedna potekali siloviti spopadi med makedonsko policijo in oboroženimi skrajneži, je danes mirno, življenje pa se vrača v običajne tirnice. V Makedoniji je danes dan žalovanja, potem ko je bilo v spopadih ubitih osem policistov.

Skopje Foto: Aljosa Rehar
Skopje Foto: Aljosa Rehar

SKOPJE > V spopadih je bilo po podatkih makedonske vlade ranjenih 37 policistov, ubitih pa še 14 skrajnežev.

Naselje Divo, kjer so potekali spopadi, je po poročanju medijev videti kot vojno območje. Policija je danes prebivalcem dovolila, da se vrnejo na domove. Na številnih hišah je videti posledice spopadov - luknje nabojev, porušene strehe, posledice požarov. Ulice so prav tako prekrite z ruševinami, zato je gibanje oteženo.

Življenje v tistem delu naselja, kjer ni bilo oboroženih spopadov, se po poročanju Tanjuga danes odvija povsem normalno. Šole so sicer ostale zaprte. Na obrobju naselja je še vedno nekaj policijskih nadzornih točk, a precej manj kot v nedeljo. Iz mesta so odšli pripadniki specialnih enot, so pa tam še vedno policisti z neprebojnimi jopiči in avtomatskim orožjem, navaja Tanjug.

Srbska vojska je zaradi napetih razmer v sosednji Makedoniji po krvavih spopadih v Kumanovu povišala raven bojne pripravljenosti in je skupaj z drugimi varnostnimi strukturami pripravljena braniti suverenost in ozemeljsko celovitost Srbije, je v nedeljo zvečer zagotovil srbski obrambni minister Bratislav Gatić.

Na dan medtem prihaja vse več podrobnosti o napadalcih iz Kumanova. Kot poročajo makedonski mediji, so med prijetimi voditelji teroristične skupine tudi bivši telesni stražarji albanskih politikov s Kosova in iz Makedonije.

Gre za Samija Ukshinija, Bega Rizaja, Dema Shehuja in Muhameta Krasniqija, ki so se makedonski policiji predali v soboto po 16 urah bojev v Kumanovu. Po poročanju medijev je Dem Shehu sodeloval v bojih na Kosovu kot tudi v konfliktu v Makedoniji leta 2001. Zatem je bil telesni stražar vodje Demokratske unije za integracije (DUI) Ali Ahmetija, pogosto pa so ga videvali tudi s drugimi funkcionarji te stranke.

Beg Rizaj je bil prav tako pripadnik Osvobodilne vojske Kosova (OVK), po vojni na Kosovu pa je bil telesni stražar nekdanjega vodje OVK Ramusha Haradinaja. Tudi Sami Ukshini in Muhamet Krasniqi sta bila pripadnika OVK in sta sodelovala v bojih na Kosovu in v Makedoniji, poročanje makedonskih medijev povzema Tanjug.

Direktor srbske vojaške obveščevalne službe VBA Petar Cvetković je danes izjavil, da so bili albanski teroristi, ki so izvedli napad v Kumanovu, že dlje časa v tem delu Makedonije in da so srbske varnostne službe že aprila opozorile makedonske kolege, da bi lahko prišlo do napada, a so menili, da so te ocene pretirane.

Cvetković je tudi dejal, da so bili pripadniki oborožene skupine v glavnem s Kosova, nekateri njeni člani pa tudi iz Makedonije in celo z juga Srbije, njihov skupni cilj pa je bila vzpostavitev velike Albanije.

STA


Najbolj brano