V Kölnu prvo sojenje za spolne napade na silvestrovo

V Kölnu se je danes začelo prvo sojenje zaradi spolnih napadov na ženske v tem mestu na silvestrovo. Na zatožni klopi sta se znašla Alžirec in Iračan, ki naj bi ženske otipavala. Obtožena sta tudi poskusa ropa. Gre za prvi sodni proces v zvezi s silvestrskim dogajanjem v mestu. Sodišče je oba obsodilo na leto dni pogojne kazni.

 Foto: Srdjan Zivulovic
Foto: Srdjan Zivulovic

KÖLN > Obsojena sta 21- in 26-letna moška, ki sta na silvestrovo najprej fotografirala kasnejše žrtve. Ženske je nato skupina moških ločila od množice in jih obkrožila. Eno izmed žensk naj bi storilca otipavala po zadnjici in mednožju, drugo naj bi eden izmed obtoženih polizal po obrazu, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Očitno načrtovani napadi na ženske blizu glavne železniške postaje v Kölnu in drugih nemških mestih na silvestrovo so pred pol leta pretresli Nemčijo in Evropo. Storilci naj bi bili predvsem tujci arabskega in severnoafriškega porekla.

Zaradi napadov v Kölnu je bilo podanih približno 1200 ovadb, 500 se ji je nanašalo na spolne delikte. Doslej so obsodili štirinajst storilcev, med drugim zaradi kraje in ropa. Zaradi spolnega delikta ni bil doslej obsojen še nihče.

V Kölnu so sicer maja izdali obtožnico zaradi spolnega delikta na silvestrovo, a se je ta nanašala na poskus spolnega napada, ne pa na izvedeno dejanje. Obtoženca so takrat oprostili, tudi zato, ker ga žrtev ni mogla identificirati.

Sodna obravnava kaznivih dejanj na silvestrovo je težavna, saj so bile takrat razmere na trgu pred kölnsko železniško postajo kaotične. Žrtve storilcev pogosto niso več sposobne prepoznati, je za dpa komentiral glavni tožilec v mestu Ulrich Bremer.

STA


Najbolj brano