V Kijevu zadovoljni, v Moskvi kritični glede ugotovitev o sestrelitvi malezijskega letala

Ugotovitve preiskovalcev o sestrelitvi malezijskega letala na vzhodu Ukrajine dokazujejo neposredno vpletenost Rusije v smrt 298 ljudi na krovu, se je na poročilo odzvala Ukrajina. Razočarana Rusija je ugotovitve označila za pristranske in politično motivirane. Proruski uporniki pa so sporočili, da niso izstrelili rakete, ki je sestrelila letalo.

Fotografija je simbolična. Foto: STA
Fotografija je simbolična. Foto: STA

KIJEV > Mednarodna ekipa preiskovalcev je danes objavila, da je potniško letalo družbe Malaysia Airlines, ki je julija 2014 strmoglavilo na vzhodu Ukrajine, zadela raketa vrste buk, ki so jo na območje pripeljali iz Rusije. Dodala je, da so raketni sistem po sestrelitvi odpeljali nazaj v Rusijo. Po ugotovitvah preiskovalcev bi bilo lahko v sestrelitev vpletenih okoli sto ljudi.

Preiskovalci so tudi potrdili, da je bila raketa izstreljena s polja na vzhodu Ukrajine, ki je bilo tedaj del območja pod nadzorom separatistov.

Rusija vpletenost v incident vseskozi zanika

Ukrajinsko zunanje ministrstvo je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP v odzivu poudarilo, da so te informacije nov dokaz o neposredni vpletenosti Rusije v sestrelitev letala.

Rusija vpletenost v incident vseskozi zanika. Preiskovalci sicer Rusije niso neposredno obtožili, da je priskrbela raketo in transportni sistem zanjo.

Moskva je danes objavljene ugotovitve preiskovalcev označila za pristranske in politično motivirane ter izrazila razočaranje. “Rusija je razočarana, da se zadeve glede preiskave tragedije ne spreminjajo,” je v sporočilu izpostavila tiskovna predstavnica zunanjega ministrstva Maria Zaharova. “Zaključki potrjujejo, da je preiskava pristranska in politično motivirana,” je dodala.

Preiskovalno komisijo pa je Zaharova obtožila, da je “samovoljno določila krivca ter si izmislila želene rezultate”. Rusija preiskovalcem tudi očita, da so jo izločili iz sodelovanja v preiskavi, Ukrajini pa dali priložnost, da je poneverila dokaze in primer obrnila v svojo korist.

Malezija obljubila odločno ukrepanje

“Rusija je praktično edina, ki pošilja prave informacije in razkriva vse več podatkov,” še piše v sporočilu ruskega zunanjega ministrstva, ki dodaja, da je vse dokaze, ki so jih upoštevali mednarodni preiskovalci, priskrbela Ukrajina.

Proruski uporniki pa so sporočili, da niso izstrelili rakete, ki je sestrelila letalo. “Sile ljudske republike Doneck niso mogle streljati na letalo s sistemom buk, ker nimamo tovrstnega orožja,” je za AFP dejal general Edvard Basurin.

Malezija je medtem v odzivu obljubila odločno ukrepanje proti odgovornim za sestrelitev malezijskega potniškega letala. “Na podlagi ugotovitve, da je letalo zadela raketa ruske izdelave in da je bila izstreljena z območja pod nadzorom upornikov, zahtevamo odločno ukrepanje. To smo dolžni družinam, ki želijo pravico,” je dejal malezijski premier Najib Razak. Dodal je, da bo Malezija sklicala sestanek s predstavniki ostalih držav, katerih državljani so umrli na letalu. Na letalu je med drugim umrlo 192 Nizozemcev, 44 Malezijcev in 27 Avstralcev, navaja AFP.

STA


Najbolj brano