V Kazahstanu predčasne predsedniške volitve

V Kazahstanu so se ob 7. uri zjutraj po lokalnem času odprla volišča za predčasne predsedniške volitve. Po napovedih bo dosedanji predsednik Nursultan Nazarbajev okrepil svoj položaj.

Po napovedih bo dosedanji predsednik Nursultan Nazarbajev okrepil svoj položaj. Foto: Wikipedia
Po napovedih bo dosedanji predsednik Nursultan Nazarbajev okrepil svoj položaj. Foto: Wikipedia

ASTANA > V njegovo ponovno izvolitev po 25 letih na oblasti nihče ne dvomi. Kot je danes sporočila volilna komisija v Astani, ima volilno pravico slabih deset milijonov ljudi.

Volišča se bodo zaprla ob 20. uri po lokalnem času. Rezultate volitev naj bi objavili v ponedeljek, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kot je še sporočila volilna komisija, je bila volilna udeležba do opoldneva po lokalnem času 41 odstotkov. Skupno je v državi odprtih več kot 9000 volišč.

Nursultan Nazarbajev je že volil v prestolnici Astana, kjer so njegovo oddajo glasu pospremili s ploskanjem. “Prepričan sem, da bodo Kazahstanci prvenstveno volili za stabilnost,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal Nazarbajev.

Nazarbajev ima sicer na volitvah dva protikandidata, a dejansko ne gre za resna tekmeca, veljata bolj za številki. To sta Turgun Sisdikov iz komunistične partije in vodja sindikatov Abelgazi Kusainov. Slednji je tudi član Nazarbajeve stranke Nur Otan, ki v parlamentu prevladuje s 83 od 98 mandatov.

Nazarbajev bi sicer moral ostati na oblasti do leta 2016. A kot je pojasnil, je bila “zahteva ljudstva po volitvah premočna”. Opazovalci nasprotno vidijo v tem le taktiziranje avtoritarnega voditelja. Ob težki gospodarski krizi v državi si Nazarbajev po njihovem mnenju želi čimprejšnje zmage, preden se bo lotil uvedbe nepriljubljenih ukrepov, kot so množična odpuščanja, zniževanje plač in devalvacija nacionalne denarne valute tenge.

Nazarbajev si je že leta 2011 s predčasnimi volitvami utrdil položaj. Takrat je zanj glasovalo skoraj 96 odstotkov volivcev.

STA


Najbolj brano