V Kataloniji po glasovanju razmišljajo o predčasnih volitvah

Predsednik katalonske vlade Artur Mas se je v četrtek sestal z voditelji drugih katalonskih strank, s katerimi je razpravljal o možnosti predčasnih volitev v Kataloniji po nedeljskem simboličnem glasovanju o neodvisnosti te španske pokrajine.

Predsednik katalonske vlade Artur Mas se  z voditelji drugih katalonskih strank pogovarja  o možnosti predčasnih volitev v Kataloniji
Predsednik katalonske vlade Artur Mas se z voditelji drugih katalonskih strank pogovarja o možnosti predčasnih volitev v Kataloniji 

BARCELONA > Artur Mas, vodja desnosredinske stranke CiU, ki vodi Katalonijo od leta 2011, se je o možnosti predčasnih volitev pogovarjal z Oriolejem Junquerasom, vodjo opozicijske leve ERC, ki podpira njegovo vlado.

ERC, ki vodi v javnomnenjskih raziskavah, si prizadeva za predčasne volitve. Redne so napovedane za leto 2016.

Če bi stranke, ki zagovarjajo neodvisnost Katalonije, dobile večino v pokrajinskem parlamentu, se ERC zavzema za enostransko razglasitev neodvisnosti. “Čim prej moramo narediti korak naprej,” je dejal Junqueras po pogovorih z Masom.

Nedeljskega alternativnega glasovanja o neodvisnosti, ki ga je vlada v Madridu označila za napako, se je udeležilo 2,3 milijona od 7,5 milijona Kataloncev. Od 5,4 milijona volilnih upravičencev jih je 1,86 milijona podprlo neodvisnost.

Mas je glasovanje označil za popoln uspeh in zdaj želi, da bi vlada v Madridu dovolila Kataloniji, da izvede uradni referendum, podobnega tistemu, ki so ga septembra izvedli na Škotskem.

Španski premier Mariano Rajoy je referendum, ki so ga organizirali prostovoljci, označil za politično propagando, ki ji dva od treh Kataloncev ni posvetila nobene pozornosti.

STA


Najbolj brano