V Kataloniji med splošno stavko blokade cest in železniških tirov

V Kataloniji so danes v okviru splošne stavke, h kateri je pozval neodvisnosti naklonjeni sindikat, protestniki blokirali ceste in železniške tire. Skupine protestnikov so tudi pozivale k izpustitvi odstavljenih članov vlade in voditeljev družbenih gibanj, proti katerim poteka preiskava zaradi njihove vloge v prizadevanjih za neodvisnost.

Barcelona Foto: pixabay.com
Barcelona Foto: pixabay.com

BARCELONA > Glede na navedbe lokalnega urada za promet so ljudje blokirali ceste na več kot 50 mestih v pokrajini, vključno z večjimi avtocestami, kot sta tista, ki povezuje Francijo s Katalonijo in nato s Španijo, in tista, ki povezuje Barcelono z Madridom.

K stavki je pozval neodvisnosti naklonjeni sindikat CSC, da bi protestiral proti negotovosti na področju delovnih mest in odloku osrednje vlade v Madridu, ki je v luči napetega dogajanja podjetjem olajšal selitev sedeža iz Katalonije.

Stavke ne podpirata osrednja španska sindikata CCOO in UGT, naj pa bi prizadela tudi šole, saj v njej sodeluje sindikat uslužbencev katalonskega javnega šolstva.

V napetem obdobju po prevzemu neposrednega nadzora v Kataloniji s strani Madrida pa je današnja stavka tudi politično obarvana. Podpirata jo obe civilni združenji, ki si prizadevata za odcepitev, Katalonski narodni kongres (ANC) in Omnium Cultural. Ob terjata zlasti izpustitev svojih priprtih voditeljev Jordija Sancheza in Jordija Cuixarta.

Skupine protestnikov s transparenti in zastavami so zahtevale njuno osvoboditev na več mestih, kjer so tudi blokirali prometne povezave. Na železniški postaji v Gironi jih je denimo več sto prodrlo policijsko barikado in na železniških tirih preprečilo nadaljnji promet.

V Barceloni naj bi pozivu k stavki sledilo manj ljudi kot med splošno stavko 3. oktobra, ki je potekala v znak protesta po policijskem nasilju med glasovanjem o neodvisnosti. Odprte so tako trgovine kot kavarne, podzemna železnica pa obratuje v 85 odstotkih.

STA


Najbolj brano