V Kaliforniji množična evakuacija zaradi nevarnosti izliva vode iz jezu

Oblasti v Kaliforniji so v nedeljo izdale ukaz za evakuacijo približno 180.000 ljudi in razglasile izredne razmere, saj zaradi obilnih padavin grozi nenadzorovano razlitje vode iz jezu Oroville. Velike količine vode morajo zaradi poškodbe glavnega prepusta spuščati prek pomožnega, ki pa bi lahko pod velikim pritiskom vsak hip popustil.

Fotografija je simbolična. Foto: Ambrož Sardoč
Fotografija je simbolična. Foto: Ambrož Sardoč

LOS ANGELES > Ukaz za evakuacijo je doletel nižje ležeča območja v bližini jezu, kot razlog pa so navedli “nevarno situacijo” na jezu, ki je najvišji v ZDA. Nanašal naj bi se na približno 188.000 ljudi.

Guverner Kalifornije je poleg tega v treh okrožjih na severu zvezne države zaradi morebitnih poplav razglasil izredne razmere. “Država za ukrepanje v tej zelo resni situaciji namenja vse potrebno osebje in sredstva,” je pozno v nedeljo sporočil guverner Jerry Brown. Izredne razmere veljajo v okrožjih Butte, Sutter in Yuba.

Ljudje z ogroženega območja množično in hitro zapuščajo domove, zaradi česar na avtocestah in bencinskih postajah nastaja velika gneča, poročajo lokalni mediji. Lokalne oblasti navajajo, da za zdaj še ni bila sprejeta odločitev, kdaj se bodo ljudje lahko vrnili na svoje domove.

Glavni prepust je močno poškodovan zaradi erozije, zaradi česar so morali pristojni po obilnem deževju odpreti zasilni prepust, prek katerega se iz jezu steka odvečna voda. V nedeljo je lokalni šerifov urad posvaril, da je tudi ta utrpel škodo, kar bi lahko vodilo v nenadzorovan izliv vode.

Sprva so napovedovali, da bi se lahko to zgodilo že zelo kmalu, na večerni novinarski konferenci pa so nato pomirili, da se je količina vode, ki jo spuščajo prek prepusta, zmanjšala. Sam jez, ki je ločena struktura, je medtem popolnoma nepoškodovan, so zagotovile oblasti v Kaliforniji.

Raven vode v jezeru Oroville se je to zimo zaradi obilnih padavin, ki so prišle po več letih suše, močno dvignila. Zasilni prepust so tokrat uporabili prvič v nekaj manj kot 50 letih uporabe 230 metrov visokega jezu.

STA


Najbolj brano