V Kaliforniji legalizirali marihuano za lastno uporabo

V ZDA so vzporedno s predsedniškimi volitvami potekali tudi številni referendumi. V Kaliforniji so volilci izglasovali legalizacijo marihuane za lastno uporabo, s čimer ta največja ameriška zvezna država po številu prebivalcev postaja peta v vrsti zveznih držav s takšno uredbo.

 Marihuano so že  legalizirali v Koloradu, Washingtonu, Oregonu in na Aljaski.
Marihuano so že legalizirali v Koloradu, Washingtonu, Oregonu in na Aljaski. 

WASHINGTON > Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP je za legalizacijo glasovalo več kot 55 odstotkov volilcev. Prebivalci, starejši od 21 let, bodo lahko tako marihuano posedovali v majhnih količinah oziroma doma vzgojili do šest sadik, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Marihuano so že pred tem legalizirali v Koloradu, Washingtonu, Oregonu in na Aljaski.

Florida, Arkansas in Severna Dakota so podprle uporabo marihuane v medicinske namene, to pa se po trenutnih rezultatih obeta tudi v Montani. Uporabo marihuane v medicinske namene sicer že podpira polovica zveznih držav; v Kaliforniji so jo odobrili leta 1996.

Omenjene spremembe bodo po navedbah dpa še dodatno spodbudile že tako hitro rastoč trg marihuane v ZDA. Samo v Kaliforniji vrednost tega trga znaša približno 1,6 milijarde dolarjev, po ugotovitvah raziskave ArcView pa bi se ta vrednost do leta 2020 lahko povečala na 6,4 milijarde dolarjev.

STA


Najbolj brano