V Kairu eksplodirali dve bombi

Blizu predsedniške palače v egiptovski prestolnici Kairo je danes razneslo dve bombi, pri čemer sta bila ubita dva policista, več ljudi je bilo ranjenih, je sporočila policija. Napad se je zgodil nekaj dni potem, ko so islamisti posvarili, da so na območju podtaknili eksplozivna sredstva.

 Foto: © Mohamed Abd El Ghany / Reuters
Foto: © Mohamed Abd El Ghany / Reuters

KAIRO > Bombi je razneslo skoraj leto dni po strmoglavljenju islamističnega predsednika Mohameda Mursija, ki mu je sledilo obsežno zatiranje in zapiranje njegovih podpornikov. Za zdaj ni jasno, ali je bil egiptovski predsednik Abdel Fatah al Sisi, ki je Mursija 3. julija lani odnesel s položaja, v času napada v palači.

Po navedbah egiptovskega notranjega ministrstva je bil policijski načelnik ubit, ko je razneslo bombo, ki so jo skušali deaktivirati. Pri tem je bilo ranjenih tudi več njegovih policijskih kolegov. Policija je nato zaprla območje in skušala deaktivirati še eno bombo, ki jo je prav tako razneslo. Pri tem je umrl še en policist, znova pa jih je bilo tudi več ranjenih. Poleg tega je eksplozija odnesla roko reševalcu.

Sisi je po napadu danes obljubil kaznovanje odgovornih. Napovedal je, da bo izkoreninil terorizem, ki nima “niti vere niti domovine”, storilce pa da bo doletela “hitra in pravična kazen”.

Egipt je bil od odstavitve Mursija prizorišče številnih napadov na varnostne sile. V njih je po podatkih oblasti umrlo skoraj 500 policistov in vojakov. Oblasti so zanje okrivile Mursijevo podpornico Muslimansko bratovščino in jo označile za teroristično organizacijo. Sisi, ki je kot predsednik prisegel v začetku meseca, je napovedal, da bo v državi znova vzpostavil stabilnost.

Bratovščina je povezave z nasiljem večkrat zanikala in oblasti obtožila zatiranja. Od odstavitve Mursija so oblasti aretirale več kot 16.000 islamistov ali njihovih domnevnih privržencev, 200 med njimi pa na hitrih procesih že obsodile na smrt. Med prijetimi je tudi vodja Muslimanske bratovščine Mohamed Badie, ki mu grozi več obtožb, v primeru obsodbe pa smrtna kazen.

Koalicija pod vodstvom bratovščine dnevno prireja proteste, ki pa so zaradi policijske represije vedno manjši. Ob obletnici odstavitve Mursija, ta četrtek, pa je napovedala demonstracije, ki jih je označila za “dan gneva”.

STA


Najbolj brano