V Kabul prišla prva skupina iz Nemčije deportiranih Afganistancev

Nemčija je v Afganistan deportirala prvo skupino 34 Afganistancev, ki so jim zavrnili prošnjo za azil. Afganistanci so danes zjutraj z letalom prispeli v prestolnico Kabul iz Frankfurta, kot sta se Nemčija in Afganistan dogovorila oktobra, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Fotografija je simbolična. Foto: Wikipedia
Fotografija je simbolična. Foto: Wikipedia

KABUL > “Na moj dom so prišli ob štirih zjutraj, mi nadeli lisice in me vrgli v avto,” je na kabulskem letališču povedal deportiranec Ali Husaini. Dvaindvajsetletnik iz province Oruzgan je dejal, da je imel malo časa za pripravo na vrnitev v Kabul, na letališče pa so ga spremljali štirje policisti.

Afganistansko ministrstvo za begunce je sporočilo, da se je letos v državo prostovoljno vrnilo 10.000 Afganistancev, od tega 3000 iz Nemčije.

“Kam se vračamo? Ničesar nimamo tu, tu ni življenja, ni služb, ni varnosti,” se sprašuje še eden od povratnikov Sedik Kočai.

Afganistanci v Nemčiji predstavljajo drugo največjo skupino prosilcev za azil. Največ prosilcev je iz Sirije.

Iz varnostnih razlogov so v preteklosti Afganistanci, ki jim niso odobrili azila, lahko ostali v Nemčiji. Nemški notranji minister Thomas de Maiziere pa je oktobra poudaril, da bodo z deportacijami poslali signal Afganistancem, da Nemčija sprejema le manjše skupine ljudi, ki bodo zaprosile za azil.

De Maiziere je na današnji novinarski konferenci stopil v bran prisilnim deportacijam. Te so sporne, ker mnogi deli Afganistana še vedno niso varni.

Nemški notranji minister je dejal, da je bila tretjina od 34 deportiranih Afganistancev obsojena zločinov, kot so kraja, rop in uboj. Deportacije so bile “pravilne in potrebne”, drugače ne bi mogli zagotoviti pravilnega delovanja nemškega azilnega sistema, je izpostavil.

Na letalu iz Frankfurta v Kabul bi sicer moralo biti 50 Afganistancev, vendar jih 16 nemške oblasti niso mogle najti, poroča dpa.

Nemška revija Spiegel je že v sredo poročala, da bo Nemčija v sredo v Afganistan vrnila prvo skupino zavrnjenih afganistanskih prosilcev za azil, a tega vlada v sredo ni želela komentirati.

STA


Najbolj brano