V Jemnu nove smrtne žrtve med civilisti

Najmanj 37 civilistov je bilo ubitih, 80 pa ranjenih v bombardiranju mlekarne v obmorskem mestu Hodeida na zahodu Jemna, potem ko humanitarne organizacije opozarjajo na naraščanje žrtev med civilisti.

Aden Foto: Wikipedia
Aden Foto: Wikipedia

SANA > Arabska koalicija medtem sedmi dan letalskih napadov danes silovito obstreljuje položaje upornikov v mestu Aden na jugu države.

Kdo je ponoči obstreljeval mlekarno, ni jasno, saj različni viri odgovornost pripisujejo koaliciji ali upornikom. Del mlekarne, v kateri je zaposlenih 3000 ljudi, je bil v napadu uničen, tako da reševalci pod ruševinami še vedno iščejo preživele, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

To je zadnji od napadov, ki so zahtevali civilne žrtve, odkar so Savdska Arabija in še osem njenih arabskih sunitskih zaveznic pred tednom dni začele letalske napade na šiitske upornike v Jemnu.

V obstreljevanju upornikov v osrednji provinci Ib so letala koalicije v torek pomotoma ubila 15 civilistov, v ponedeljek v begunskem taborišču Mazrak pa najmanj 40 ljudi, večinoma civiliste.

V komisariatu ZN za človekove pravice so za AFP v torek opozorili, da je bilo od petka ubitih najmanj 93 civilistov, 364 pa ranjenih in da so bolnišnice polne mrtvih in ranjenih. Visoki komisar ZN za človekove pravice Zeid Rad Al Husein je opozoril, da je Jemen na robu popolnega propada.

Unicef je v torek opozoril, da je v prejšnjem tednu v nasilju v Jemnu umrlo najmanj 62 otrok, 30 pa jih je bilo ranjenih ter da se njihov položaj še dodatno poslabšuje, medtem ko se soočajo s podhranjenostjo in pomanjkanjem hrane.

Amnesty International je arabsko koalicijo obtožil, da si zatiska oči pred smrtnimi žrtvami med civilisti, potem ko je sporočil, da so bili štirje otroci med šestimi civilisti, ki so v letalskih napadih na območju province Ib bili sežgani do smrti.

Koalicija trdi, da skuša storiti vse, da bi se izognili žrtvam med civilisti, da pa so se borci upornih Hutijev namestili v naseljih.

STA


Najbolj brano