V Jemnu bodo oblikovali prehodno ljudsko skupščino

Sprte strani v Jemnu so se dogovorile za oblikovanje prehodne ljudske skupščine, da bi rešile politično krizo, ki jo je sprožil prevzem oblasti s strani šiitskih Hutijev s severa države, je danes sporočil odposlanec Združenih narodov za Jemen Jamal Benomar.

Sana Foto: Wikipedia
Sana Foto: Wikipedia

SANA > Dogovor, sklenjen pod pokroviteljstvom ZN, predvideva, da bo znova začel delovati stari parlament, ki so ga Hutiji v začetku meseca razpustili, vzporedno z njim pa bo deloval prehodni svet, imenovan ljudska skupščina.

Ta naj bi predstavljala stališča skupin, ki trenutno v parlamentu niso zastopane. Med drugim naj bi v skupščini sedeli predstavniki žensk, ki bi zasedali 30 odstotkov sedežev, predstavniki mladih, ki bi imeli 20-odstotno kvoto, polovico pa naj bi zasedli predstavniki iz nekdaj neodvisnega juga države.

Parlament in nova skupščina naj bi tako skupaj krojila zakonodajo za nedoločeno prehodno obdobje, skupaj pa bosta sestavljala “nacionalni svet”.

“Ta napredek je pomemben preboj na poti do celovitega dogovora”, ki bo končal trenutno krizo, je sporočil Jamal Benomar.

Hutiji so že septembra lani preplavili Sano, preden so okrepili moč in zasedli glavne vladne urade ter nedavno sprožili protesten odstop predsednika Abdrabuha Mansurja Hadija in padec vlade. 6. februarja so razpustili parlament in imenovali “predsedniški svet”, kar je spodbudilo skrbi o varnosti. Številne arabske in zahodne države so zato zaprle svoja diplomatska predstavništva in umaknile osebje.

STA


Najbolj brano