V Jarmuku se bodo sirske in palestinske sile skupaj borile proti IS

Štirinajst palestinskih skupin je danes podprlo skupno vojaško operacijo s silami sirske vlade, s katero bodo skušali iz palestinskega taborišča Jarmuk južno od Damaska pregnati Islamsko državo. Odločitev so v Palestinski osvobodilni organizaciji obelodanili po srečanju palestinskih skupin v Damasku, kako bo udejanjena v praksi, pa ni jasno.

Štirinajst palestinskih skupin je danes podprlo skupno vojaško operacijo s silami sirske vlade, s katero bodo skušali iz 
palestinskega taborišča Jarmuk južno od Damaska pregnati 
Islamsko državo. Foto: Wikipedia
Štirinajst palestinskih skupin je danes podprlo skupno vojaško operacijo s silami sirske vlade, s katero bodo skušali iz palestinskega taborišča Jarmuk južno od Damaska pregnati Islamsko državo. Foto: Wikipedia

DAMASK > Kot je povedal predstavnik PLO Ahmed Madžalani, so se dogovorili za stalno sodelovanje s sirskim vodstvom in skupno operacijo sirskih vladnih sil in palestinskih skupin, ki so navzoče v taborišču ali v njegovi bližini. Te naj bi na “integriran način” sodelovale s sirsko državo pri pregonu teroristov iz Jarmuka.

Za zdaj sicer ni jasno, ali palestinski borci znotraj taborišča podpirajo današnji dogovor. Ključna palestinska skupina, ki se v Jarmuku bori proti IS, Aknaf Bejt al Makdis, na srečanju ni bila navzoča in za zdaj ni bila dosegljiva za komentar. Ta skupina nasprotuje sirski vladi in v boju proti IS v Jarmuku sodeluje s sirskimi uporniki, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Skrajneži Islamske države so v begunsko taborišče Jarmuk, ki leži sedem kilometrov od Damaska, vdrli 1. aprila in ga v veliki meri zavzeli. Mednarodni odbor Rdečega križa je danes podal nujen poziv k človekoljubni pomoči v Jarmuku.

Prebivalstvo Jarmuka že mesece trpi pomanjkanje vode, hrane in zdravstvene oskrbe, z vdorom IS pa so se razmere v taborišču še poslabšale. Od izbruha spopadov pred tednom dni je po navedbah sirskih opazovalcev umrlo najmanj 47 ljudi.

V taborišču sicer živi še okoli 16.000 ljudi, ki so v veliki meri odrezani od sveta, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

STA


Najbolj brano