V Izraelu prijeli več judovskih ekstremistov

Izraelska policija je v povezavi z ugrabitvijo in umorom palestinskega najstnika, ki naj bi ga živega zažgali, danes prijela skupino judovskih ekstremistov. Po nekaterih navedbah je bilo aretiranih šest ljudi.

 Foto: Wikipedia
Foto: Wikipedia

JERUZALEM > Brutalni umor se je zgodil 2. julija in je povzročil nasilne spopade, ki so se začeli v vzhodnem Jeruzalemu in se razširili še na nekatera druga arabska mesta v Izraelu. Policija je danes prvič potrdila, da naj bi bil povod za ozadje umora palestinskega najstnika nacionalističnega značaja.

Palestinci so namreč prepričani, da se je Izrael na tak način maščeval za izginotje treh izraelskih najstnikov na Zahodnem bregu, katerih trupla so našli minuli teden. Izrael je za umor treh najstnikov obtožil palestinsko gibanje Hamas.

Sicer pa je izraelska policija ponoči v zvezi z umorom najstnika aretirala tudi 35 nasilnih protestnikov, večinoma mladoletnikov. Od tega so jih večino, 22, pridržali v severnem mestu Nazaret, največjem arabskem mestu v Izraelu.

Medtem je sodišče v Jeruzalemu danes oprostilo palestinsko-ameriškega najstnika, ki naj bi bil domnevno pretepen v policijskem priporu. Najstniku so za devet dni odredili hišni pripor.

Dan po njegovi aretaciji se je preko Youtuba razširil videoposnetek, ki prikazuje, kako izraelska obmejna policija pretepa in brca vklenjeno in napol zavestno osebo.

V Washingtonu so ob tem izrazili globoko zaskrbljenost in preiskovalni oddelek izraelskega pravosodnega ministrstva k takojšnji preiskavi.

STA


Najbolj brano