V Italijo se na delo vozi približno 10.000 Slovencev

Iz Slovenije se na delo v Italijo dnevno vozi 10.000 ljudi. Do tega podatka so prišle primorske sindikalne organizacije, ki so v jutranjih urah štele avtomobile na mejnih prehodih z Italijo, piše Delo.

Iz Slovenije se na delo v Italijo  dnevno vozi 10.000 ljudi. Foto: Ilona Doelnc
Iz Slovenije se na delo v Italijo dnevno vozi 10.000 ljudi. Foto: Ilona Doelnc

TRST > Po podatkih uradov za delo v Furlaniji - Julijski krajini je bilo sicer lani konec oktobra tam zaposlenih 7800 Slovencev.

Italijanski delodajalci najpogosteje iščejo oblikovalce kovin, elektrotrehnike, strojne inženirje, kvalificirane delavce v gradbeništvu, gospodinjske pomočnice in oskrbovalce ostarelih na domovih ter voznike tovornjakov v mednarodnem prometu, prav v teh pokliciha pa dela tudi največ Slovencev v Italiji.

Po podatkih svetovalcev Euresa imajo sicer možnosti za zaposlitev v Italiji le upravljalci programerji na CNC orodjarskih strojih z večletnimi izkušnjami in z znanjem italijanskega jezika, strojni inženirji, varilci in nekaj delavcev v gostinstvu.

Iz Italije v Slovenijo se medtem na delo vozi manj kot tisoč ljudi. Med italijanskimi državljani, zaposlenimi v Sloveniji, so predvsem višje in visoko izobraženi, kot so učitelji, novinarji, svetovalci in podjetniki.

NR


Najbolj brano