V Italiji visoke kazni za trgovce, ki bi cigarete prodajali mladoletnikom

V Italiji so danes začela veljati strožja pravila glede kajenja. Med njimi je prepoved kajenja v avtomobilu, če je v njem mladoletnik. Zakon za kršilce predvideva kazen od 27,50 do 270 evrov. Če je v vozilu oseba, mlajša od 14 let, čaka kadilce še strožja kazen, in sicer v višini od 55 do 550 evrov.

V Italiji so  začela veljati strožja pravila glede kajenja. Med 
njimi je prepoved kajenja v avtomobilu, če je v njem mladoletnik. Zakon za kršilce predvideva kazen od 27,50 do 270 
evrov. Foto: Alessia Pierdomenico
V Italiji so začela veljati strožja pravila glede kajenja. Med njimi je prepoved kajenja v avtomobilu, če je v njem mladoletnik. Zakon za kršilce predvideva kazen od 27,50 do 270 evrov. Foto: Alessia Pierdomenico

RIM > Zaostrile so se tudi kazni za trgovce, ki bi cigarete prodajali mladoletnikom. Po novem jim grozi od 1000 do 4000 evrov kazni in celo odvzem licence, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Cigaretne škatlice bo ministrstvo za zdravje opremilo s fotografijami, ki naj bi kadilce prestrašile oziroma ljudi odvračale od kajenja. Prekrivale bodo 65 odstotkov škatlice.

Elektronske cigarete bodo poslej v posebnih ovitkih, ki jih otroci ne bodo mogli odpreti, na njih pa bo morala biti navedena vsebnost nikotina.

Strožje kazni ne čakajo le kadilcev, ampak tudi tiste, ki bi po nemarnem na ulici odvrgli papirnat robček, račun, žvečilni gumi ali pljunili. Kazni zanje segajo od 30 do 150 evrov, načeloma pa 55 evrov.

STA


Najbolj brano