V Italiji val protestov proti Renzijevi vladi

V Italiji danes potekajo stavke in protesti proti vladi premierja Mattea Renzija, ki so jih pripravili avtonomni levičarski sindikati. Na protestih v Milanu in Padovi je prišlo do izgredov med policisti in demonstranti, v katerih je bilo ranjenih več policajev.

 Foto: Vir: La Repubblica
Foto: Vir: La Repubblica

RIM > Na tisoče državljanov se je odpravilo na ulice v 25 italijanskih mestih.

V Padovi je prišlo do izgredov med policisti in študenti, v kateri je bil ranjen policist. V Milanu je prav tako prišlo do spopadov med študenti in varnostnimi silami. Policija je pri tem uporabila solzivec.

V Torinu je policija študentom, ki so sodelovali na protestih v središču mesta, med drugim zaplenila dimne bombe in petarde. V Neaplju so demonstranti v znak protesta blokirali dovoz na avtocesto, kar je povzročilo velike prometne zastoje.

Napeto je tudi bilo na protestih v Rimu. Deset delavcev je med drugim na Koloseju razvilo transparent proti načrtom Renzijeve vlade za lažje odpuščanje delavcev in privatizacijo komunalnih služb. Stavbo ministrstva za gospodarstvo so protestniki obmetavali z jajci in solzivcem. Z jajci in barvo so protestniki obmetavali tudi nemško veleposlaništvo v Rimu.

Zaradi stavke v primestnem prometu je v italijanskem glavnem mestu prišlo tudi do velikih prometnih zastojev. Na rimskem letališču Fiumicino pa so morali odpovedati 22 letov.

To pa ni bil zadnji stavkovni val v Italiji. Največji italijanski sindikat CGIL je za 5. december pozval k osemurni splošni stavki. Stavkali naj bi tako v javnem kot zasebnem sektorju. Poleg stavke bodo pripravili tudi demonstracije. Hkrati je CGIL pozval tudi druge sindikate, naj se jim pridružijo.

Sindikati med drugim zahtevajo povišanje že več let zamrznjenih plač za javne uslužbence ter ustrezna sredstva za temeljito reformo javne uprave. Protesti so usmerjeni tudi proti vladnim varčevalnim ukrepom.

Renzi je v pogovoru za dnevnik La Stampa dejal, da bo ne glede na nasprotovanje sindikatov in skrajno levo usmerjenih predstavnikov znotraj svoje levosredinske Demokratske stranke, nadaljeval z reformo trga delovne sile. "Želim, da bi zakonodaja začela veljati 1. januarja," je dejal italijanski premier.

Prav na današnji dan protestov so uradni podatki pokazali, da je italijansko gospodarstvo tudi v tretjem četrtletju v recesiji, v kateri je že rekordno dolgo. Po napovedih analitikov naj bi se recesija končala v prihodnjem letu, a se Italiji obeta zgolj šibka gospodarska rast.

STA


Najbolj brano