V Italiji v rasističnem napadu ubit prosilec za azil

V Italiji je desničarski skrajnež ubil prosilca za azil iz Nigerije. Šestintridesetletnik je umrl v sredo, domnevnega storilca so aretirali danes. Nigerijec je življenje izgubil, ko je v mestu Fermo skušal svojo partnerko zaščititi pred rasističnimi žaljivkami, je sporočila organizacija Capodarco, ki je paru nudila streho nad glavo.

Fotografija je simbolična.
Fotografija je simbolična. 

RIM > Domnevni storilec je v Fermu dobro znani desničarski navijač lokalnega nogometnega kluba. Petintridesetletnik naj bi Nigerijca pretepel do smrti, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Žrtev in njegova 24-letna partnerka sta iz Nigerije pobegnila pred islamistično teroristično milico Boko Haram. Ta je v napadu na krščansko cerkev ubila vse njune sorodnike. V Italijo sta prispela novembra lani, potem ko sta tudi na poti preko Libije doživela nasilje. Med prečkanjem Sredozemlja pa je partnerka ubitega izgubila otroka, ki ga je nosila, navaja italijanska tiskovna agencija Ansa.

Italijanski premier Matteo Renzi je v odzivu pozval k boju proti sovraštvu, rasizmu in nasilju. Župan Ferma Paolo Calcinaro pa je dejal, da ima občutek, da živi v nočni mori.

“Pobegnil je pred vojno, da ga je v tujini dosegla smrt,” je tragični dogodek komentiral ustanovitelj človekoljubne organizacije Capodarco, duhovnik Vinicio Albanesi. “Gre za jasen primer rasizma,” je ogorčen.

Na območju Ferma so bili v minulih mesecih priča več napadom na cerkve, ki nudijo pomoč narkomanom in priseljencem. V mestu živijo številni tujci, ki so dobro integrirani, prosilce za azil pa vabijo v šole in na srečanja skavtov, kjer lahko z otroki delijo svojo zgodbo, dodaja Ansa.

V Italijo vsak dan prispe več sto migrantov. Italijansko notranje ministrstvo je prejšnji teden sporočilo, da je med januarjem in junijem v državo prispelo skupaj 70.930 ljudi, kar je skoraj enaka številka kot v enakem obdobju lani. V celotnem lanskem letu je Italijo doseglo 153.000 beguncev in migrantov, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

STA


Najbolj brano