V Italiji tudi danes popotresni sunki

V osrednji Italiji, ki jo je v nedeljo prizadel nov rušilni potres, so danes zabeležili nove popotresne sunke. Najmočnejši je dosegel magnitudo 4,7. Tresenje tal je porušilo še nekatere poškodovane zgradbe, lokalne oblasti pa opozarjajo, da so tudi tiste stavbe, ki še stojijo, večinoma zelo nestabilne.

Posnetki iz zraka kažejo porušeno mesto Pretare nedaleč od 
Norcie. Foto: Youtube
Posnetki iz zraka kažejo porušeno mesto Pretare nedaleč od Norcie. Foto: Youtube

RIM > "To je pekel, ki se ne konča," je povedal Marco Rinaldi, župan mesta Ussita. Župan pokrajine Castelsantangelo sul Nera Mauro Falcucci pa je dejal, da se podirajo tako rekoč vse zgradbe. "Tisto, kar se še ni podrlo, je nestabilno. Mesto je videti, kot da bi ga porušili," je povedal.

V Umbriji in Markah je na delu tudi 43 gasilcev iz Furlanije Julijske krajine, od tega devet goriških. Gasilci sodelujejo pri odpravljanju posledic potresa, hkrati preverjajo, kolikšna je škoda na arhitekturni dediščini in na stanovanjskih poslopjih.

Italijanski znanstveniki so danes sporočili, da je potres površje na nekaterih območjih premaknil za do 70 centimetrov, navaja francoska tiskovna agencija AFP. Po satelitskih posnetkih sodeč gre za okoli 130 kvadratnih kilometrov veliko območje, največje premike pa so zabeležili v regiji Castelluccio v bližini mesta Norcia, ki leži le šest kilometrov od epicentra nedeljskega potresa. Tla v Castellucciu so se dvignila ali ugreznila za do 70 centimetrov.

Avgustovskemu potresu z magnitudo 6,0, v katerem je umrlo 298 ljudi, je v osrednji Italiji sledilo na tisoče blažjih sunkov, nato pa nedeljski, še silovitejši, z magnitudo 6,5. Vsi potresi so geodinamično povezani, je za agencijo Reuters povedal vodilni italijanski seizmolog Gianluca Valensise. Kot je opozoril, bi lahko to dogajanje sprožilo učinek domin, ko bi en močan potres vodil k drugemu vzdolž osrednje apeninske prelomnice.

Italijanska vlada je v ponedeljek popoldne na izredni seji sprejela več odločitev glede popotresne obnove. "Obnovili bomo vse, tudi cerkve in turistične znamenitosti," je na novinarski konferenci po seji obljubil premier Matteo Renzi. "Gre za izredne dogodke in potrebujemo izredne ukrepe. Ti kraji imajo dušo, ki je ne smejo izgubiti," je dodal.

Napovedal je, da bodo v roku 72 ur sprejeli nov zakon, s katerim bodo pospešili postopke in zagotovili dodatne kadre za spopad s kriznimi razmerami. Vlada je tudi razširila pooblastila vodji italijanske civilne zaščite.

STA


Najbolj brano