V Italiji se bojijo dodatnega navala beguncev

Italijanska vlada pod vodstvom Mattea Renzija z zaskrbljenostjo spremlja razmere v Libiji. Renzi je tako danes od Varnostnega sveta Združenih narodov že zahteval, da čim prej obravnava položaj v tej severnoafriški državi.

“V okviru akcije ZN moramo vključiti vse glavne akterje, arabske ter evropske države ter tudi države Afriške unije in lokalna plemena,” je o ukrepanju glede na razmere v Libiji dejal italijanski premier Matteo Renzi. Foto: Wikipedia
“V okviru akcije ZN moramo vključiti vse glavne akterje, arabske ter evropske države ter tudi države Afriške unije in lokalna plemena,” je o ukrepanju glede na razmere v Libiji dejal italijanski premier Matteo Renzi. Foto: Wikipedia

RIM, TRIPOLI > Italijanski notranji minister Angelino Alfano se je na mednarodno skupnost obrnil že v ponedeljek.

“V okviru akcije ZN moramo vključiti vse glavne akterje, arabske ter evropske države ter tudi države Afriške unije in lokalna plemena,” je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA dejal italijanski premier Matteo Renzi.

“Položaj je težaven in z največjo pozornostjo ter zaskrbljenostjo spremljamo položaj. Hkrati ne smemo pasti iz popolne brezbrižnosti v histerijo in nerazumne reakcije,” je še dejal Renzi.

Alfano je že v ponedeljek dejal, da ne bi smeli izgubiti niti minute več in bi morali sprožiti misijo ZN v Libiji. “Mednarodna skupnost mora dojeti, da je to nujno za prihodnost Zahoda. Italija je pred nevarnostjo, da se bo morala soočiti z valom beguncev brez primere,” je še posvaril.

V Italiji se bojijo, da se bodo morali soočiti z 200.000 begunci. Od začetka leta je Italijo doseglo več kot 6000 migrantov.

Severna Liga je načrte Renzijeve vlade za morebitno vojaško posredovanje v Libiji že kritizirala. “Velika napaka je bila, ko je Italija leta 2011 sodelovala v misiji, ki je privedla do strmoglavljenja Gadafijevega režima. Te napake ne smemo ponoviti,” je dejal vodja Severne lige Matteo Salvini.

Proti vojaškemu posredovanju je tudi opozicijsko gibanje Pet zvezd. “Uporaba orožja bi lahko samo še poslabšala položaj. Trenutni kaos v Libiji je neposredna posledica odločitve leta 2011 o strmoglavljenju Gadafijevega režima... In sedaj želijo nadaljevati z bombami,” je kritiziral poslanec Pet zvezd Alessandro Di Battista.

Po strmoglavljenju dolgoletnega libijskega voditelja Moamerja Gadafija je v Libiji kaos. Različne oborožene skupine in provladne enote se bojujejo za nadzor nad ključnimi mesti v državi in nahajališči nafte, kar omogoča plodna tla za delovanje skrajne Islamske države.

STA


Najbolj brano