V Italiji razbili mrežo tihotapcev ljudi

V Italiji so danes prijeli 24 članov mreže tihotapcev ljudi, ki so imigrante iz Afrike preko Sredozemskega morja in Sicilije tihotapili v severno Evropo, so danes sporočili tožilci iz Palerma.

V Italiji so danes prijeli 24 članov mreže tihotapcev ljudi, ki so 
imigrante iz Afrike preko Sredozemskega morja in Sicilije 
tihotapili v severno Evropo. Fotografija je simbolična. Foto: Posadka Splošne Plovbe
V Italiji so danes prijeli 24 članov mreže tihotapcev ljudi, ki so imigrante iz Afrike preko Sredozemskega morja in Sicilije tihotapili v severno Evropo. Fotografija je simbolična. Foto: Posadka Splošne Plovbe

RIM > Prijeti so od maja lani organizirali najmanj 15 tovrstnih poti, pri čemer so od posameznega migranta zahtevali od 1400 do 1900 evrov, plačila pa so sprejemali tudi preko Western Uniona in Moneygrama, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Italijanski premier Matteo Renzi je na novinarski konferenci potrdil njihovo aretacijo in dodal, da so v zadnjih letih prijeli skupno 1002 tihotapca z ljudmi.

Migranti, ki so prihajali predvsem iz Eritreje, Somalije in Sudana, so na ladje vkrcali blizu kraja Zuvarah v Libiji, od koder so se odpravili v smeri proti Siciliji.

Kot kaže obsežno poročilo tožilstva v Palermu, ki ga navajajo italijanski mediji, so na stotine migrantov naložili na čolne v slabem stanju. Potem ko so sredi morja poslali klic na pomoč, pa so jih zapustili, saj so računali, da jih bo rešila italijanska obalna straža.

Organizirali so celotno pot, tudi pobege iz sprejemnih centrov po Italiji, kamor običajno prepeljejo na morju rešene migrante. Glede na podatke organizacij, ki pomagajo migrantom, namreč kar dva od treh migrantov raje sama prideta do svojega cilja v Evropi, kot da bi čakali na hipotetično pravico do azila v Italiji.

Gre za mrežo, ki je vodila seznam plačil, vsakemu migrantu pa so dodeli številko, so še poudarili tožilci. Delovala je kot prava turistična agencija, saj je imela ekipe na Siciliji in v Lombardiji, organizirala prevoze do Rima in Milana, nato pa do končnih postaj - Norveške, Švice, Francije, Velike Britanije ali Nemčije. Cene so bile različne, odvisno od tega, ali so migranti potovali z avtomobilom, vlakom ali avtobusom.

Mrežo naj bi vodila Eritrejec Medhanie Yehdego Mered in Etiopijec Ghermay Ermiasin, neusmiljena tihotapca ljudi, ki so ju omenjali v preiskavi, ki so jo odprli po brodolomu ladje z migranti pri Lampedusi 3. oktobra 2013, v katerem je umrlo 336 ljudi.

STA


Najbolj brano