V Italiji razbili islamistično mrežo, povezano z bin Ladnom

Italijanska policija je danes sporočila, da je razbila mrežo islamskih skrajnežev, ki so bili povezani s pokojnim vodjo Al Kaide Osamo bin Ladnom in naj bi stali za enim izmed najbolj krvavih napadov v Pakistanu leta 2009. Leta 2010 pa bi lahko taista mreža po ugotovitvah policije načrtovala tudi napad na Vatikan.

 Italijanska policija je danes sporočila, da je razbila mrežo 
islamskih skrajnežev, ki so bili povezani s pokojnim vodjo Al 
Kaide Osamo bin Ladnom in naj bi stali za enim izmed najbolj 
krvavih napadov v Pakistanu leta 2009. Leta 2010 pa bi lahko 
taista mreža po ugotovitvah policije načrtovala tudi napad na 
Vatikan.
Italijanska policija je danes sporočila, da je razbila mrežo islamskih skrajnežev, ki so bili povezani s pokojnim vodjo Al Kaide Osamo bin Ladnom in naj bi stali za enim izmed najbolj krvavih napadov v Pakistanu leta 2009. Leta 2010 pa bi lahko taista mreža po ugotovitvah policije načrtovala tudi napad na Vatikan. 

RIM > Do teh ugotovitev je policija na Sardiniji prišla po šestletni preiskavi, ki so jo začeli v boju proti ilegalnim migracijam. V okviru preiskave so nato v racijah po vsej Italiji aretirali 18 ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kot je na novinarski konferenci v Cagliariju na Sardiniji danes povedal tožilec Mauro Mura, je ta mreža leta 2010, ko se je v Italiji mudil potencialni samomorilski napadalec, morda načrtovala tudi napad na Vatikan.

Trdnih dokazov za tovrstno teorije sicer ni, obstajajo pa močni sumi, ki temeljijo na prisluhih, v katerih je osumljenec z ironičnimi besedami govoril o papežu, je ob tem povedal predstavnik protiteroristične enote policije Mario Carta.

Domnevna ključna človeka v mreži naj bi bila lastnik trgovine v sardinskem kraju Olbia Khan Sultan Wali in neimenovani imam, ki je opravljal misijonarsko delo v Berscii in Bergamu na severu Italije.

Nalogi za aretacijo osumljence obtožujejo članstva v organizaciji transnacionalne kriminalne dejavnosti po zgledu Al Kaide in drugih skrajnih organizacij, ki bijejo oborožen boj proti Zahodu in upor proti trenutni vladi v Pakistanu.

Glede na prisluhe sta bila dva osumljenca del varnostne službe Osame bin Ladna, preden so ga ameriški specialci maja 2011 v Pakistanu ubili. Drugi osumljenci so po bin Ladnovi smrti ostali v stiku z njegovimi sorodniki.

Nekatere izmed aretiranih pa so iskali zaradi suma, da so bili vpleteni v bombni napad na bazarju v pakistanskem Pešavarju oktobra 2009, ko je umrlo več kot 100 ljudi, več kot 200 pa jih je bilo ranjenih. Pakistan je takrat krivdo za napad pripisal talibanom, ki pa so odgovornost zanikali.

Po besedah Carte obstajajo dokazi, da je bil ta napad v veliki meri načrtovan in financiran iz Olbie in da so v njem sodelovali skrajneži, ki so bivali v Italiji.

Policija je danes še obelodanila, da je bila domnevna islamistična mreža vpletena v tihotapljenje ljudi iz Pakistana in Afganistana prek Italije v Evropo. Migrantom naj bi prek stikov s skorumpiranimi poslovneži priskrbela začasne vizume ali jim pomagala, da so se lažno predstavljali kot žrtve etničnega ali verskega pregona in tako skušali priti do azila.

Denar, do katerega je mreža prišla s to dejavnostjo in z zbiranjem prostovoljnih prispevkov za dobrodelnost, naj bi nato poslala skrajnim skupinam v Pakistanu.

Italijanski notranji minister Angelino Alfano je policijsko preiskavo, ki je privedla do razbitja mreže, označil za izjemno operacijo, ki je pokazala učinkovitost varnostnih služb.

STA


Najbolj brano