V Italiji peticija in protestni shod za slovensko medvedko Danico

V Italiji je že več kot 10.000 ljudi na Facebooku podpisalo peticijo v bran medvedki Danici, ki je v italijanski pokrajini Trento nedavno ugriznila gobarja, zdaj pa ji grozi odstrel. Usoda medvedke, ki so jo leta 2000 v Trento prepeljali iz Slovenije, razdvaja trentinsko pokrajinsko upravo, njej v bran bo v soboto potekal tudi protestni shod.

Fotografija je simbolična Foto: Miha Krofel
Fotografija je simbolična Foto: Miha Krofel

TRENTO > Medvedko z dvema mladičema je gobar opazoval iz oddaljenosti približno 30 metrov, skrit za drevesom. Danica je moškega zavohala, se ustrašila za svoja mladiča in gobarja ugriznila v nogo. 38-letnika so nato poškodovanega prepeljali v bolnišnico. Medvedko sedaj lovijo, grozi pa ji tudi odstrel.

Kot danes piše Primorski dnevnik, usoda Danice razdvaja trentinsko pokrajinsko upravo. Medtem ko nekateri v pokrajinski upravi pozivajo k odstrelu živali, njen podpredsednik Alessandro Olivi temu nasprotuje in se zavzema, da bi jo izročili živalskemu centru v kraju Casteller, če jo bodo seveda ulovili.

Proti odstrelu medvedke Danice poziva tudi znani južnotirolski alpinist Reinhold Messner, ki sicer priznava, da morajo pristojne oblasti zaradi vse večje urbanizacije območja precej omejiti število medvedov na Tridentinskem, a ne z odstrelom. "Niso živali tiste, ki motijo ali nadlegujejo človeka, temveč obratno," poudarja Messner.

Zaščitniki Danice (ali Danize, kot jo imenujejo Italijani) za soboto napovedujejo protestni shod v Trentu pred sedežem pokrajine, še navaja Primorski dnevnik.

Rjavi medvedi so v Italiji zaščiteni že od leta 1939. Leta 1999 se je začel projekt ponovne naselitve rjavega medveda v zahodnem delu pokrajine Trento, ki ga je podprla Evropska unija. V okviru tega projekta je v Italijo iz Slovenije prispela tudi Danica.

STA


Najbolj brano