V Italiji nasilni protesti proti namestitvi migrantov

V Italiji odločitev oblasti o namestitvi migrantov v lokalne skupnosti sproža proteste domačinov. Na severu Rima so protestniki danes postavili blokado pred nekdanjo šolo, kjer naj bi streho nad glavo dobilo približno sto beguncev, prišlo je tudi do spopada s policijo. Podoben protest so v četrtek pripravili v Trevisu.



V Trevisu  je v četrtek zvečer nemire sprožila odločitev oblasti, 
da 101 begunca namestijo v stanovanjski kompleks, v 
katerem živijo tudi italijanske družine.  Foto: Wikipedia
V Trevisu je v četrtek zvečer nemire sprožila odločitev oblasti, da 101 begunca namestijo v stanovanjski kompleks, v katerem živijo tudi italijanske družine.  Foto: Wikipedia

TREVISO > Razmere na severu Rima so trenutno še vedno napete. Pred nekdanjo šolo, v katero naj bi namestili približno 100 beguncev, so tamkajšnji prebivalci postavili cestno blokado. Ko jo je policija skušala odstraniti, so protestniki nanjo začeli metati stole in senčnike iz bližnjih lokalov. Policisti so odgovorili z gumijevkami, navaja italijanska tiskovna agencija Ansa.

Na kraj dogajanja se je nato pripeljal avtobus z begunci, ki so ga protestniki ustavili, nekateri med njimi pa nanj metali kamenje. Avtobus za zdaj še vedno stoji pred nekdanjo šolo, varujejo ga posebne policijske enote. Kljub zaostrenim razmeram je rimski prefekt Franco Gabrielli zatrdil, da beguncev ne bodo umaknili.

V Trevisu pa je v četrtek zvečer nemire sprožila odločitev oblasti, da 101 begunca namestijo v stanovanjski kompleks, v katerem živijo tudi italijanske družine. Neznanci so med drugim na območju zažigali pohištvo in žimnice.

Kot poroča avstrijska tiskovna agencija APA, je skupina demonstrantov v četrtek zablokirala vhod v kompleks in razvila transparente, uperjene proti beguncem. Nekateri so se odločili, da bodo noč preživeli v šotorih. “Nismo rasisti, a živimo tukaj in teh beguncev tukaj nočemo,” so poudarili protestniki.

Predsednik dežele Veneto Luca Zaia, ki je tudi eden vidnejših politikov do tujcev sovražno nastrojene Severne lige, je izrazil solidarnost s protestniki in ob tem posvaril pred “afrikanizacijo” Veneta, kjer že živi 517.000 migrantov.

“Absurdno je sto beguncev namestiti v stanovanjsko poslopje, kjer živijo družine z majhnimi otroki,” je dejal Zaia. S tem se po njegovem mnenju le podpihuje socialne konflikte. Zaia je na čelu predsednikov severnoitalijanskih dežel, ki ne želijo sprejeti beguncev. Ob strani mu stojita še strankarski kolega Roberto Maroni, predsednik Lombadrije, in desno usmerjeni predsednik Ligurije Giovanni Toti.

“Smo pred kolapsom. Begunci spijo v parkih, na železniških postajah, pod milim nebom. Smo pred biblijskim eksodusom. 517.000 beguncev že živi v Venetu, 42.000 med njimi jih je brez dela,” je še poudaril Zaia. Ob tem je notranje ministrstvo v Rimu pozval, naj migrantom streho nad glavo poišče v drugih italijanskih mestih, kjer pa očitno prav tako nastajajo težave.

STA


Najbolj brano