V Istanbulu oborožen vdor na sedež vladajoče stranke

Policija je prijela oboroženega moškega, ki je danes vdrl na sedež turške vladajoče Stranke za pravičnost in razvoj (AKP) v Istanbulu. Iz še neznanega razloga je razbil več oken in na poslopju obesil turško zastavo z motivom meča, simbolom alavitske manjšine.

Istanbul Foto: Wikipedia
Istanbul Foto: Wikipedia

ISTANBUL > Incident se je zgodil dan po tem, ko je bil v Istanbulu ugrabljen in ubit tožilec.

Tožilca Mehmeta Selima Kiraza sta v torek dva oborožena moška v 20. letih zajela za talca na sodišču in za njegovo izpustitev postavila več pogojev, v nasprotnem primeru pa mu grozila s smrtjo. Po več urah so specialne enote v posredovanju ugrabitelja zvečer ubile, tožilec pa je kasneje v bolnišnici podlegel strelnim ranam. Kdo ga je ranil, ni jasno, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tožilec je preiskoval politično občutljiv primer 15-letnega Berkina Elvana, ki je umrl marca lani po devetih mesecih v komi zaradi hudih poškodb, ki jih je dobil med policijskim nasiljem nad protivladnimi protestniki junija 2013. Doslej za to ni še nihče odgovarjal, ugrabitelja pa sta od tožilca zahtevala, da pove imena policistov, ki so odgovorni za smrt najstnika.

V Antalyi prijeli 22 domnevnih članov skupine

Odgovornost za ugrabitev je prevzela prepovedana radikalna levičarska skupina Marksistična revolucionarna ljudska stranka (DKKP-C), ki jo v Turčiji, pa tudi v EU in ZDA, smatrajo za teroristično skupino in je v minulih letih v državi izvedla vrsto napadov.

Turške oblasti so danes v mestu Antalya na jugu države prijele 22 domnevnih članov skupine, ker naj bi načrtovali nove napade. Njihov odvetnik je turški tiskovni agenciji Dogan obtožbe zavrnil kot neutemeljene.

Tožilca so se danes na spominski slovesnosti v pravosodni palači v Istanbulu spomnili njegovi kolegi. Pogreba se bo nato danes udeležil tudi turški premier Ahmet Davutoglu. Ta je napad na tožilca označil kot “napad na turško pravosodje, demokracijo in vse državljane Turčije” ter zagotovil nadaljevanje boja proti terorizmu.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan, ki je na obisku v Romuniji, je povedal, da sta ugrabitelja na sodišče prišla v haljah, ki jih nosijo odvetniki ter da je imel tožilec Kiraz tri strelske rane v glavi in dve na telesu. Turški mediji so poročali, da sta imela ugrabitelja ponarejeni odvetniški izkaznici.

Povezava z električnim mrkom?

Minister za energetiko Taner Yildiz pa je odločno zanikal povezanost dogodka z obsežnim izpadom električne energije, ki je torek prizadel več kot polovico države in ohromil tri največja mesta. Vodja opozicije Kemal Kilicdaroglu je namreč dejal, da so dobavo elektrike prekinili, da bi pomagali ugrabiteljem.

Elektriko so zvečer znova vzpostavili, vzrok za izpad pa še preiskujejo. Oblasti domnevajo, da je šlo za tehnično okvaro, ne izključujejo pa možnosti, da je šlo za kibernetski napad.

Do incidentov prihaja v času povečanih političnih napetosti pred parlamentarnimi volitvami 7. junija. Erdoganova stranka AKP želi zmago, ki bi ji omogočila spremembo ustave, tako da bi povečali pristojnosti predsednika države. Erdogan je predsednik od lani, potem ko je bil vrsto let predsednik vlade.

STA


Najbolj brano