V Iranu obesili 26-letno žensko

V Iranu so danes obesili 26-letno žensko, ki je bila obsojena za umor nekdanjega iranskega obveščevalnega agenta. Poročevalec Združenih narodov za človekove pravice v Iranu Ahmed Šadidje dejal, da je ženska moškega ubila v samoobrambi, potem ko jo je poskušal posiliti.

Poročevalec Združenih narodov za človekove pravice v Iranu Ahmed Šadid je dejal, da je ženska moškega ubila v samoobrambi, potem ko jo je poskušal posiliti Foto: Wikipedia
Poročevalec Združenih narodov za človekove pravice v Iranu Ahmed Šadid je dejal, da je ženska moškega ubila v samoobrambi, potem ko jo je poskušal posiliti Foto: Wikipedia

TEHERAN > Rejhaneh Džabari so obesili ob zori, je sporočilo teheransko tožilstvo. Organizacija za zaščito človekovih pravic Amnesty International je v petek pozno zvečer sporočila, da bodo Džabarijevo usmrtili. Smrtna kazen jo je doletela zaradi uboja Morteze Abdolalija Sarbandija z nožem leta 2007.

Poročevalec Združenih narodov za človekove pravice v Iranu Ahmed Šadid je dejal, da je Džabarijeva Sarbandija ubila v samoobrambi, potem ko jo je poskušal posiliti. Poleg tega je opozoril, da je bilo sojenje leta 2009 polno nepravilnosti. ZN in mednarodne človekoljubne organizacije so opozorili, da so s pritiskom in grožnjami iz Džabarijeve izsilili priznanje, zato bi se moralo sojenje ponoviti.

Po navedbah Šahida je Sarbandi želel najeti Džabarijevo, ki je bila notranja oblikovalka, za preobrazbo svoje pisarne. A nato jo je odpeljal do stanovanja, kjer jo je spolno napadel.

A Sarbandijeva družina trdi, da je bil umor naklepen in da je Džabarijeva priznala, da je nož kupila dva dni pred ubojem.

Džabarijeva je na usmrtitev čakala pet let, v zadnjih tednih pa so se okrepili pozivi mednarodne javnosti, naj se kazni ne izvrši. K temu so pozivali tudi iranski igralci in druge znane osebnosti.

STA


Najbolj brano