V Hongkongu hudi spopadi med policijo in protestniki

V Hongkongu so danes izbruhnili hudi spopadi med policijskimi silami in protestniki, potem ko so policisti poskušali odstraniti nezakonito postavljene stojnice s hrano. Protestniki so v policiste metali zidake, steklenice in druge predmete, policija pa je odgovorila z opozorilnimi streli in solzivcem. Več kot 100 ljudi je bilo ranjenih.

Fotografija je simbolična. Foto: Wikipedia
Fotografija je simbolična. Foto: Wikipedia

HONGKONG > Policija je sporočila, da je bilo v spopadih ranjenih skoraj 90 njenih uslužbencev, po poročanju francoske tiskovne agencije AFP pa je bilo poškodovanih še več deset protestnikov. Protestniki so med spopadi v četrti Mongkok na sredi ceste še zažigali smeti.

Po poročanju lokalnih medijev je policija v zrak ustrelila najmanj dvakrat. Opozorilni streli so v Hongkongu izredno redki. Policijsko vodstvo je branilo uslužbenca, ki trdi, da je ustrelil v zrak, ker so protestniki napadli njegovega že ranjenega sodelavca.

Zaradi napada na policiste, upiranja aretaciji in neprimernega vedenja so aretirali 54 protestnikov, ki jih bodo ovadili zaradi sodelovanja v izgredu.

Demonstranti, med katerimi so bili tudi pripadniki radikalnih skupin, ki poudarjajo ločeno identiteto Hongkonga od Kitajske, so želeli zaščititi ulične prodajalce hrane, ker da prispevajo k prazničnemu vzdušju v času praznovanja kitajskega novega leta.

STA


Najbolj brano