V Hirošimi se spominjajo atomske bombe pred 69 leti

ZDA so pred 69 leti prvič uporabile jedrsko orožje v vojni in odvrgle atomsko bombo na japonsko Hirošimo. Tri dni kasneje je enako usodo doživel še Nagasaki, atomski bombi pa sta prisilili Japonsko h kapitulaciji. V Hirošimi se vsako leto tragedije spominjajo s slovesnostjo, na kateri zbrani običajno pozovejo k svetu brez jedrskega orožja.

 V Hirošimi se spominjajo atomske bombe pred 69 leti Foto: Wikipedia
V Hirošimi se spominjajo atomske bombe pred 69 leti Foto: Wikipedia

HIROŠIMA > Slovesnosti v Hirošimi in kasneje v Nagasakiju se bo udeležil tudi japonski premier Šinzo Abe. Po napovedih vlade v Tokiu bo priložnost izkoristil za razlago nedavne razširitve pristojnosti japonskih obrambnih sil, ki bodo poslej lahko v primeru napada branile zavezniške države. Temu številni Japonci nasprotujejo.

V Hirošimi po poročanju japonskih medijev pričakujejo tudi ameriško veleposlanico na Japonskem Caroline Kennedy, sicer pa se bo tam verjetno zbalo več deset tisoč ljudi.

Nad Hirošimo je pred 69 leti ob 8.15 po lokalnem času eksplodirala štiri tone težka atomska bomba iz obogatenega urana, imenovana Little Boy oziroma Deček. Eksplodirala je na višini 567 metrov in povzročila udarni val, ki je z močjo 35 ton na kvadratni meter in hitrostjo 440 metrov na sekundo uničil stavbe in ljudi.

V krogu 500 metrov okrog središča eksplozije so skoraj takoj umrli vsi ljudje. Zaradi neposrednih posledic bombe je samo do konca leta 1945 umrlo okoli 140.000 ljudi. Kasnejše posledice izpostavljenosti sevanju pa se vse do danes kažejo v obliki raka na ščitnici, pljučih, prsih in levkemije.

Tri dni za Hirošimo je napad z jedrskim orožjem doživelo še mesto Nagasaki. Nad njim je eksplodirala bomba z imenom Fat man ali Debelinko s plutonijevo sredico. Za posledicami eksplozije je takoj umrlo okoli 40.000 ljudi, skupno pa naj bi posledice zahtevale preko 70.000 žrtev.

STA


Najbolj brano