V HDZ zavračajo vrnitev Hrvaške v arbitražni postopek

Hrvaška se po vsem sodeč ne bo odzvala povabilu arbitražnega sodišča, da 15. januarja predstavi svoje razloge za izstop iz arbitražnega postopka, danes poroča Večernji list. Navaja izjavo mednarodnega sekretarja HDZ Mira Kovača, da bo Zagreb iskal rešitev v okviru mednarodnega prava in dobrososedskih odnosov.

Slovenija vztraja pri stališču, da mora arbitražno sodišče 
opraviti svoje delo in dokončno določiti mejo med državama. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Slovenija vztraja pri stališču, da mora arbitražno sodišče opraviti svoje delo in dokončno določiti mejo med državama. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

ZAGREB > Potem ko je Hrvaška lansko poletje, po objavi prisluhov slovenskemu arbitru in agentki, odstopila od arbitraže, je arbitražno sodišče, ki odloča o meji med Slovenijo in Hrvaško, novembra lani obema stranema naložilo, naj mu posredujeta dodatno gradivo - Hrvaška do 15. januarja, Slovenija pa do 26. februarja. Marca namerava opraviti novo zaslišanje obeh strani.

Po informacijah zagrebškega časnika se Hrvaška ne bo odzvala povabilu arbitražnega sodišča.

“Ko gre za spor o meji, smo prepričani, da bomo našli rešitev na podlagi mednarodnega prava in v duhu prijateljskih odnosov. Po odločitvah hrvaške vlade in sabora sporazum o arbitraži za Hrvaško ne velja več,” je izjavil Miro Kovač, ki naj bi bil kandidat HDZ za novega zunanjega ministra.

“Nova hrvaška vlada si bo prizadevala za krepitev naših odnosov,” je napovedal Kovač. Dodal je, da so Hrvati in Slovenci prijateljska naroda, državi pa imata intenzivne gospodarske odnose.

Hrvaška parlamentarna večina pričakuje, da bodo prihodnjo desno hrvaško vlado potrdili na prvi letošnji seji novega sklica sabora, ki se bo predvidoma začela 18. januarja.

STA


Najbolj brano