V Grčiji stavkajo novinarji, jutri še javni uslužbenci, mornarji in taksisti

V okviru tedna stavk proti novi pokojninski reformi in višjim davkom v Grčiji so se stavkajočim kmetom, odvetnikom in notarjem danes za 24 ur pridružili še novinarji. Za četrtek je napovedana ena večjih stavk v zadnjem letu, ko bodo na ulice odšli javni uslužbenci, mornarji in vozniki taksijev.

V Grčiji stavkajo novinarji in kmetje, jutri bodo stavkali še javni 
uslužbenci, mornarji in taksisti. Protestirajo proti reformam 
premierja Aleksisa Ciprasa. Foto: STA
V Grčiji stavkajo novinarji in kmetje, jutri bodo stavkali še javni uslužbenci, mornarji in taksisti. Protestirajo proti reformam premierja Aleksisa Ciprasa. Foto: STA

ATENE > Stavka se je začela ob 5. uri po srednjeevropskem času. Televizije in radijske postaje ne predvajajo programa.

Medtem so kmetje, ki že več dni protestirajo proti reformam premierja Aleksisa Ciprasa, s traktorji zablokirali več mejnih prehodov z Bolgarijo in Turčijo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Največja stavka v zadnjem času se v Grčiji obeta v četrtek, ko bodo stavkali delavci javnega sektorja, in to skupaj z mornarji, delavci na bencinskih črpalkah, farmacevti, tovornjakarji in taksisti. Že več dni stavkajo tudi odvetniki in notarji.

Povod za val protestov je predvsem načrtovana pokojninska reforma leve Ciprasove vlade, v skladu s katero bodo pokojnine v povprečju znižali za 15 odstotkov. Povečali se bodo tudi prispevki svobodnih umetnikov v pokojninsko in zdravstveno blagajno, ki bodo poslej znašali okoli 70 odstotkov njihovih prihodkov.

Varčevanje na področju pokojnin je ena od največjih zahtev, ki so jo Grčiji za sprostitev naslednjega obroka finančne pomoči postavili mednarodni upniki.

Grčija mora v zameno za mednarodno pomoč izpeljati gospodarske reforme.

Predstavniki Evropske komisije, Evropske centralne banke in Mednarodnega finančnega sklada, ki spremljajo reševanje Grčije, bodo pred novim obrokom finančne moči ovrednotili napredek, ki ga je Grčija dosegla na področju reform.

STA


Najbolj brano