Grški sredinec evru

Grčija je odločno rekla NE. A kaj to pomeni za prihodnost, ne vedo niti pobudniki referenduma iz vrst vladajoče stranke Siriza niti politični analitiki niti birokrati v Bruslju in najvidnejši evropski politiki. Prezadolžena Grčija, evro in tudi EU se gibljejo v smer nepoznanega.

Grški premier Aleksis Cipras je veliki zmagovalec današnjega 
referenduma.
Grški premier Aleksis Cipras je veliki zmagovalec današnjega referenduma. 

ATENE > Rezultat ni bil tesen, saj je v nasprotju z javnomnenjskimi anketami, ki so kazale zgolj dve do tri odstotne točke prednosti za eno od strani, proti predlogu treh posojilodajalk glasovalo več kot 60 odstotkov udeležencev referenduma.

Glasovalo je 60 odstotkov volilnih upravičencev, kar je za pet odstotkov manj kot na januarskih volitvah. Zmaga nasprotnikov predloga varčevanja (v taboru proti je bila ob Sirizi in Neodvisnih Grkih tudi neonacistična Zlata zora) je nesporna, saj so zmagali v vseh regijah in v vseh volilnih okrožjih.

Na otokih je mirno

“Dopoldne sem obiskala tri volišča v osnovni šoli in na vseh treh je bila dolga vrsta. Grki imajo pri tem referendumu zelo velika pričakovanja, a ne toliko glede potrditve ali zavrnitve, temveč večina to glasovanje jemlje kot potrjevanje dostojanstva in ponosa grškega ljudstva. Menijo, da je najpomembnejši referendum sam, saj lahko izrečejo svoje mnenje, ne glede na to, da na njihovo vlado pritiskajo z vseh strani. Nihče pa ne ve, kaj jih čaka jutri, niti v Bruslju tega ne vedo,” je danes, ko smo jo poklicali na otok Samos v bližini Turčije, kjer preživlja počitnice, povedala Devana Jovan.

Nekdanja novinarka Radia Koper poudarja, da na grških otokih poteka povsem normalno življenje. “Bankomati delajo, trgovine tudi, cene se v primerjavi z lansko sezono niso povišale. Nobenih problemov ni, le na sosednjem otoku Ikariji so pred nekaj dnevi imeli težave z bencinom, a le zato, ker ni priplula oskrbovalna ladja. To je zdaj urejeno. Se pa Grki radi pogovarjajo o teh zapletih,” je še dodala.

Pogajanja se nadaljujejo

Odločen ne za predlog posojilodajalcev pomeni zgolj to, da Aleksisu Ciprasu in Janisu Varoufakisu ne bo treba odstopiti, tako da Sirizina vlada ostaja v sedlu. Od tu pa se scenariji že razlikujejo. Cipras je zagotavljal, da bo sporazum z institucijami dosežen že v nekaj dneh, Varoufakis je že za torek napovedal odprtje bank, mogočniki v evropskih prestolnicah pa so večkrat poudarili, da bodo pogoji za dogovor kvečjemu slabši, kot so bili pred tednom ali dvema.

Grška centralna banka je že danes Evropsko centralno banko, eno od upnic, zaprosila za povečanje obsega nujne likvidnostne pomoči (ELA) grškim bankam, ki brez nje nimajo dovolj denarja za izplačila vlog svojim varčevalcem. ECB naj bi njeno prošnjo obravnavala že jutri, medtem ko izredni sestanek finančnih ministrov članic območja evra za zdaj ni predviden. Predvsem pa so Juncker, Merklova in Tusk zagovarjali načelo, da bi morebitni “ne”, ki se je sedaj uresničil, dejansko pomenil izhod Grčije iz evrske skupine.

Grčija je v izredno slabem finančnem položaju, saj 30. junija ni imela denarja za izplačilo dolga IMF, 20. julija ji zapade v plačilo 3,5 milijarde državnih obveznic, pred tem pa bo morala poskrbeti še za plače javnega sektorja. Zato se bo po relativno simboličnem glasovanju, saj predlog, o katerem so glasovali, sploh ni bil več v igri, nadaljevalo intenzivno sestankovanje in sklepanje kompromisov.

Ciprasova vlada se že sestaja z najpomembnejšimi bančniki, sestanek Merklove in francoskega predsednika Hollanda je predviden jutri, razni visoki finančniki, ki držijo v rokah vse niti, pa bodo ponoči imeli razne krizne sestanke. Možnosti je torej več: če bodo posojilodajalci popustili, se res obeta hiter dogovor, večja možnost pa je, da se bo izčrpavanje in stiskanje Grčije, ki smo mu priča zadnje tedne, nadaljevalo. V tem primeru pa tudi uvedba drahme, ki ji jedro Sirize sicer ni naklonjeno, ni izključena. Grki so tako kljub pritiskom glasovali po svoji vesti, če jih bo po prekrokani noči čez nekaj tednov bolela glava, pa še ni jasno.

DENIS SABADIN


Najbolj brano