V Grčiji se pripravljajo na morebiten zastoj beguncev

V Grčiji se krepi strah, da bo v državi ostalo ujetih večje število beguncev in migrantov, če bodo druge evropske države in še posebej sosednja Makedonija zaprle svoje meje. Po poročanju atenskega časnika Katimerini namerava visoki komisariat ZN za begunce (UNHCR) zato poskrbeti za začasne namestitve v pristanišču Solun.

 V Grčiji se krepi strah, da bo v državi ostalo ujetih večje število 
beguncev in migrantov, če bodo druge evropske države in še 
posebej sosednja Makedonija zaprle svoje meje.  Foto: Ana Cukijati
V Grčiji se krepi strah, da bo v državi ostalo ujetih večje število beguncev in migrantov, če bodo druge evropske države in še posebej sosednja Makedonija zaprle svoje meje.  Foto: Ana Cukijati

ATENE > Kot je povedal predstavnik UNHCR v Grčiji Petros Mastakas, bi lahko kakih 20.000 beguncev in migrantov za krajši čas nastanili v hotelih in zasebnih stanovanjih. Na srednji rok bi lahko število namestitev povečali na 60.000. Kot je dejal, razmišljajo tudi o uporabi vojaških poslopij na severu Grčije, čemur pa vojska zaenkrat nasprotuje.

Župan Soluna Gianis Butaris je pobudo UNHCR za časnik pozdravil kot priložnost, da se reševanje begunske krize finančno podpre z denarjem iz tujine, saj grške občine, mesta in tudi država denarja za to po njegovih besedah nimajo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Za migracije pristojni grški minister Janis Muzalas pa je danes razkril, da je Belgija na ponedeljkovem srečanju notranjih ministrov EU v Amsterdamu predlagala, da bi na širšem območju Aten postavili taborišče za 300.000 migrantov. Belgija je tudi odprla to temo, je za radio Skai dodal Muzalas.

Belgijski državni sekretar, pristojen za migracije, Theo Francken, je medtem za belgijski radio VRT dejal le, da potekajo intenzivne razprave o vzpostavitvi zatočišč za 200.000 ali 300.000 beguncev. Pri tem je omenil velika begunska taborišča na zunanji meji EU.

Muzalas pa je še povedal, da je Belgija predlagala tudi, da bi Grčija migrante “potisnila nazaj”. “To je nezakonito,” je dejal Muzalas in dodal, da so Atene to zavrnile. Ocenil je še, da so številne države v paniki, Grčija pa je v težki situaciji, navaja dpa.

STA


Najbolj brano