V Grčiji ogorčeni nad “žaljivimi” izjavami Nemčije

Grčija je uradno izrazila protest Nemčiji zaradi "žaljivih" izjav na račun grškega finančnega ministra Janisa Varufakisa, je danes sporočilo grško zunanje ministrstvo.

Janis Varufakis Foto: STA
Janis Varufakis Foto: STA

ATENE > Nemški finančni minister Wolfgang Schäuble je namreč pred dnevi grškega kolega opisal kot “neumno naivnega” pri nastopanju pred novinarji.

Tiskovni predstavnik grškega zunanjega ministrstva Konstantinos Kutras je za nemško tiskovno agencijo dpa povedal, da je grški veleposlanik v Berlinu izročil protestno noto, da bi izrazil grško nezadovoljstvo nad “žaljivimi” oznakami.

Po besedah Kutrasa je Schäuble z opazkami na račun Janisa Varufakisa sprožil dvom v sposobnost vlade, da izvede svoje naloge. Schäuble je grškega ministra pred novinarji po ponedeljkovem srečanju evropskupine v Bruslju označil za naivnega pri nastopih pred novinarji, potem ko se mu je Varufakis sam potožil nad obravnavo, ki jo je deležen s strani medijev.

Odnosi med Grčijo in Nemčijo so precej napeti, odkar je Siriza januarja na grških predčasnih volitvah zmagala z obljubami o končanju varčevanja in dolžniške krize. A Nemčija je javno nasprotovala vsem poskusom Grčije o novih pogajanjih o pogojih evropske finančne pomoči.

Grčija pa je odgovorila z novimi zahtevami po vojni odškodnini od Nemčije zaradi zločinov nacistov v času druge svetovne vojne.

STA


Najbolj brano