V Grčiji odprta volišča na zgodovinskem referendumu

V Grčiji so se danes odprla volišča za referendum, na katerem grški volilci odločajo, ali bodo sprejeli zadnje zahteve mednarodnih upnikov v zameno za nadaljevanje finančne pomoči Grčiji, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Izid je praktično nemogoče predvideti, saj so zadnje ankete kazale predvsem to, da bo tesen.

Grški volilci na referendumu odločajo, ali bodo sprejeli zadnje 
zahteve mednarodnih upnikov v zameno za nadaljevanje 
finančne pomoči Grčiji.
Grški volilci na referendumu odločajo, ali bodo sprejeli zadnje zahteve mednarodnih upnikov v zameno za nadaljevanje finančne pomoči Grčiji. 

ATENE > Volilno pravico za udeležbo na referendumu ima skoraj deset milijonov Grkov. Volišča bodo odprta do 19. ure po lokalnem času (18. ure po srednjeevropskem času). Prvi rezultati naj bi bili znani po zaprtju volišč, prvi jasni rezultati pa okoli dve uri po zaprtju volišč. Da bi bil referendum veljaven, mora biti udeležba vsaj 40-odstotna.

Referendumsko vprašanje se glasi: “Ali naj bo sprejet načrt dogovora, ki so ga predložile Evropska komisija, Evropska centralna banka in Mednarodni denarni sklad na evroskupini 25. junija 2015 in je sestavljen iz dveh delov, ki sestavljata njihov enoten predlog?”

Vprašanje številni kritizirajo kot nejasno in opozarjajo, da Grki pogoje posojilodajalcev slabo poznajo, še manj pa se zavedajo možnih posledic svoje nedeljske odločitve. Kritike letijo tudi na dejstvo, da ti pogoji sploh niso več aktualni, saj so bili s prekinitvijo pogajanj in odločitvijo Aten za referendum umaknjeni z mize. Prav tako so nekateri problematizirali kratek čas za kampanjo in organizacijo glasovanja, saj je grška vlada referendum razpisala šele pred tednom dni.

Upniki od Grčije v zameno za nadaljnjo pomoč zahtevajo zvišanje stopnje DDV, reze v obrambni proračun ter nadaljnji reformi pokojninskega sistema in javne uprave.

Vlada premierja Aleksisa Ciprasa ljudi poziva, naj v nedeljo te pogoje zavrnejo. Kot zatrjuje, ji bo to dalo boljši pogajalski položaj nasproti posojilodajalcem. Obenem kot ustrahovanje zavrača napovedi, da bi referendumski “ne” pomenil izstop Grčije iz območja evra ter da bi Grki lahko ostali brez plač, pokojnin in prihrankov.

STA


Najbolj brano