V Grčiji minus 12 stopinj Celzija

Zaradi močnega sneženja in ledenih temperatur so imeli danes težave v Grčiji, pa tudi v Srbiji, kjer so na Kopaoniku izmerili minus 17 stopinj Celzija. Težav zaradi snega in mraza imajo tudi v celinski Evropi.

Zaradi močnega sneženja in ledenih temperatur so imeli danes težave  v Grčiji. Foto: Wikipedia
Zaradi močnega sneženja in ledenih temperatur so imeli danes težave v Grčiji. Foto: Wikipedia

ATENE > V Franciji je zaradi mraza umrlo pet ljudi. V Münchnu so zaradi snega odpovedali več letov, na Solnograškem pa obstaja nevarnost plazov.

Na severu Grčije so danes temperature padle na minus 12 stopinj Celzija, tam pa tudi obilno sneži. Sneg pada tudi v gorovju severno od Aten, kjer so zaradi mraza odprli ogrevane prostore za brezdomce.

Zamude na letališču

V Srbiji imajo zaradi snega veliko dela cestni delavci. Oblasti v Beogradu zagotavljajo, da je očiščenje mestnih ulic sedaj prva naloga. Štiri vasi na območju Prijepolja, ki leži ob meji s Črno goro, pa naj bi bile zaradi neočiščenih cest, čeprav pristojne službe to zanikajo, odrezane od sveta. Srbe tudi zebe. Najnižje temperature so izmerili na Kopaoniku, kjer je bilo zjutraj minus 17, ob 13. uri pa minus 16 stopinj Celzija.

Sneg je preglavice povzročal tudi severno od Slovenije. V Avstriji je bilo zaradi obilnega sneženja v ponedeljek več prometnih zagat. Razmere so se danes na splošno umirile, se je pa povečala nevarnost snežnih plazov. Novo sneženje pa je na Solnograškem napovedano že za sredo.

Sneženje je povzročilo težave münchenskemu letališču. Zaradi vremena so odpovedali 45 vzletov in pristankov. Prizadeti so predvsem notranji, a tudi nekateri mednarodni leti. Ker je zaradi praznikov načrtovanih manj letov, pa zamude niso prehude, do ene ure. Zimske letališke službe delajo 24 ur na dan.

Sicer pa bo na silvestrovo glede na napovedi ledeno mrzlo le na jugu Nemčije, v večjem delu države pa naj bi medtem temperature nad ničlo stalile snežno odejo. Skok v novo leto bo po številnih nemških krajih meglen, temperature pa se bodo gibale od šest stopinj Celzija ob Baltiku do minus osem ali nižje v Alpah. V Berlinu bo približno pet stopinj Celzija, napovedujejo nemški meteorologi.

V Franciji zaradi mraza umrlo pet ljudi

V Franciji je mraz v zadnjih dneh neposredno ali posredno terjal življenja petih brezdomcev. 29-letnik je umrl v soboto v mestu Duoai na severu države, v nedeljo pa sta preminula še dva človeka. V Parizu je umrl 50-letnik, na jugovzhodu Francije pa 46-letni Belgijec. Vsi trije so po ugotovitvah pristojnih umrli zaradi podhladitve.

Vzhodno od Pariza so danes našli še dve zogleneli trupli brezdomcev, ki sta si očitno v skrivanju pred mrazom zakurila v opuščeni stavbi.

Po neobičajno toplem začetku zime je Francijo podobno kot preostali del Evrope v zadnjih dneh nenadoma zajel hud mraz. Temperature so padle do minus 14 stopinj Celzija, v gorah do minus 22.

STA


Najbolj brano