Neofašisti se niso odzvali na provokacije

V Gorici se je ob 15. uri začel začel shod neofašistov organizacije Casa Pound. Njihovi nasprotniki so v odgovor pripravili protifašistični shod, veliko jih je prišlo iz Slovenije. Okoli 18. ure sta se oba shoda zaključila. Prišlo pa je do manjšega izgreda, ki pa k sreči ni eskaliral.

 Foto: Nace Novak
Foto: Nace Novak

GORICA > Približno 200 do 300 antifašistov je okoli 18. ure skušalo podreti policijski kordon, ki je varoval pristaše Casa Pound, a se ti na provokacije niso odzvali in so se mirno pomikali dalje proti avtobusom.

Shod organizacije Casa Pound je sicer potekal zelo mirno in disciplinirano. Naša novinarka Vesna Humar je s terena poročala, da je shod potekal skorajda kot žalni sprevod, vsi udeleženci so večinoma korakali v popolni tišini. V ospredju so bile zastave vseh držav udeleženk prve svetovne vojne. S seboj so prinesli tudi zemljo, kot simbol celotne Italije. V Gorico naj bi se sicer pripeljalo 15 avtobusov pristašev neofašističnega gibanja Casa Pound iz različnih italijanskih pokrajin (Lazio, Emilia Romagna ...). V Gorico je prišel tudi njen vodja Gianluca Iannone, ki je za Primorske novice povedal: “Mislili smo, da nas bo prišlo približno sto, pa nas je med 4000 in 5000. Gorica je simbolno mesto. Čezmejno sodelovanje je pomembna in 'sveta stvar'.”

Tržaški časnik Il Piccolo je na svoji spletni strani poročal, da naj bi skupini Slovencev preprečili italijanski policisti prehod čez nekdanjo mejo ter da naj bi jim zasegli nekaj nevarnih predmetov. Po naših podatkih gre za slovensko skupino z ljubljanske Metelkove, ki so s seboj imeli le transparente in zastave. Italijanski policisti so jim te zasegli in so jih nato spustili dalje.

Nasprotniki novih ekstremizmov, med katerimi je bilo veliko Slovencev, so se zbrali pri železniški postaji in nato so krenili proti ulici Roma, se ustavili pred občino in zaključili na Travniku, kjer so sledili številni govori. Po ocenah organizatorja Regionalnega antifašističnega observatorija se je na tem shodu zbralo približno 1500 ljudi. Med Slovenci je bilo največ Novogoričanov, veliko pa se jih je v Gorico pripeljalo iz Ljubljane, Celja, Maribora in drugih krajev. Če je bil shod Casa Pound zelo miren, je bil protifašistični shod precej bolj glasen in pisan. Vseskozi je udeležence spremljala glasba in številni transparenti ter zastave.

V središču mesta je precej trgovin bilo danes zaprtih, bilo je tudi veliko policistov in karabinjerjev v popolni bojni opremi, ki so med drugim močno zastražili mestno hišo.

NR


Najbolj brano