V Gazi velja premirje, a brez optimizma glede dolgoročnega miru

V Gazi po sinočnjem podaljšanju začasne prekinitve ognja za 24 ur velja premirje in z območja ponoči niso poročali o kršitvah prekinitve ognja. Vendar dolgotrajnejše premirje še ni na dosegu roke, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V Gazi velja premirje, vendar  dolgoročni mir še ni na dosegu roke Foto: Wikipedia
V Gazi velja premirje, vendar dolgoročni mir še ni na dosegu roke Foto: Wikipedia

TEL AVIV > Glavni točki spora sta zahteva palestinskega gibanja Hamas o koncu osemletne blokade Gaze in izraelska zahteva po popolni demilitarizaciji palestinskega ozemlja pod nadzorom Hamasa.

Zadnje premirje je začelo veljati v četrtek, palestinski pogajalec Azam al Ahmad pa je potrdil veljavnost novega začasnega, ki ga bodo skušali izkoristiti za napredek v pogajanjih. Ahmad je za zavlačevanje posrednih pogajanj, ki potekajo v Kairu, obtožil Izrael.

Hamas na pogajanjih zahteva konec blokade in je po besedah odposlanca ZN za Bližnji vzhod Roberta Serryja pripravljen nadzor nad mejnimi prehodi prepustiti palestinskim oblastem pod vodstvom predsednika Mahmuda Abasa.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je v ponedeljek zagotovil, da ne bo nobenih koncesij, ki bi ogrozile varnost Izraela. Pogajalski ekipi je naročil, naj pri tem vztraja, vojska pa je pripravljena na silovito akcijo, če se bodo raketni napadi Hamasa na Izrael obnovili.

Norveška in Egipt se pripravljata na organizacijo donatorske konference za obnovo uničene Gaze skupaj s palestinskimi oblastmi. Zadnja izraelska zračna in kopenska ofenziva je od 8. julija zahtevala več kot 2000 palestinskih življenj, uničenih je bilo več tisoč domovanj, hudo poškodovana pa sta tudi sistema oskrbe z vodo in električno energijo.

STA


Najbolj brano