V Gazi danes ubitih 87 Palestincev

V najbolj smrtonosnem dnevu v zadnjih petih letih je bilo po podatkih palestinskih zdravniških virov na območju Gaze danes ubitih 87 Palestincev.

V najbolj smrtonosnem dnevu v zadnjih petih letih je bilo po podatkih palestinskih zdravniških virov na območju Gaze danes ubitih 87 Palestincev. Foto: STA
V najbolj smrtonosnem dnevu v zadnjih petih letih je bilo po podatkih palestinskih zdravniških virov na območju Gaze danes ubitih 87 Palestincev. Foto: STA

GAZA > Po podatkih tiskovnega predstavnika nujne medicinske pomoči Ašrafa al Kudra je bilo od začetka izraelske ofenzive 8. julija ubitih že 425 Palestincev.

Med smrtnimi žrtvami je 112 otrok, 41 žensk in 25 starejših ljudi.

Šestdeset Palestincev je bilo danes ubitih samo v naselju Šejaija, ki leži med mestom Gaza in mejo z Izraelom, ki ga Izrael obstreljuje iz zraka in s topovi.

Palestinski predsednik Mahmud Abas je medtem danes prispel v Doho na srečanje z vodjo Hamasa Haledom Mešalom, da bi govorila o možnosti prekinitve ognja na območju Gaze. Sestala naj bi se zvečer.

V Doho naj bi danes prispel tudi generalni sekretar ZN Ban Ki Moon, kjer bo začel bližnjevzhodno turnejo, namenjeno prizadevanjem za končanje konflikta med Izraelom in Hamasom, ki nadzira območje Gaze.

Netanjahu opravičuje izraelsko operacijo

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je danes dejal, da bi lahko Izrael kmalu končal napade za uničenje mreže predorov, ki jih uporabljajo skrajneži na območju Gaze, a bolj natančen ni želel biti. V pogovoru za ameriško televizijsko mrežo CNN je pozval k mednarodnim prizadevanjem za demilitarizacijo območja Gaze.

Glede napadov, ki jih je izraelska vojska začela pred 13 dnevi, je dejal, da je njen namen nevtralizacija predorov in da bodo napadali, kolikor časa bo potrebno.

Na vprašanje, koliko časa bodo potrebovali za uničenje predorov, pa je odgovoril, da bi jih lahko uničili “kar hitro”.

“Sedaj je pomembno, da se ne postavljajo pogoji. Pomembno je končati sovražnosti in doseči trajno prekinitev ognja,” je dodal. V tem smislu je pozval k demilitarizaciji območja Gaze, ki je postalo “utrdba nasilja s tisočimi raketami in drugim orožjem”, ki ga tihotapijo na območje in tam razvijajo.

Netanjahu, ki je danes v drugem pogovoru, za ameriško televizijo ABC, izrazil obžalovanje zaradi civilnih žrtev, pa je zanje obtožil Hamas, češ da se “skriva za njimi” in da so civilisti tarče njihovih napadov. “To je dvojni vojni zločin,” je dodal.

Ameriški državni sekretar John Kerry, ki je danes za nadaljevanje nasilja v Gazi prav tako obtožil Hamas, pa je napovedal, da bo zelo kmalu obiskal Bližnji vzhod in skušal pomagati pri dosegi prekinitve ognja. O tem bo danes govoril z ameriškim predsednikom Barackom Obamo. “Lahko se zgodi, da bo rekel, naj grem takoj,” je dodal.

STA


Najbolj brano