V Franciji prijeli tri domnevne teroristične osumljence

Na jugu Francije so v petek prijeli tri domnevne teroristične osumljence, dva moška in mladoletno dekle. Trojica, ki so jo prijeli v obalnem mestu Montpellier, je osumljena, da so v bližnji prihodnosti načrtovali teroristični napad, so danes po poročanje francoske tiskovne agencije AFP sporočili sodni viri.

Fotografija je simbolična. Foto: Wikipedia/Robinson. B
Fotografija je simbolična. Foto: Wikipedia/Robinson. B

PARIZ > Znana je tudi identiteta prijetih; to so 20-letni Thomas Sauret, njegovo 16-letno dekle Sarah in 33-letni Malik Hammami. Trojico so v torek uradno obtožili “kriminalnega združevanja v povezavi s kaznivimi terorističnimi dejanji”. Sauret in njegovo dekle sta tudi obtožena izdelovanja in posedovanja eksploziva v organizirani skupini.

Preiskovalni organi so na trojico naleteli pred nekaj tedni, ko je uporabljala Telegram, kodiran sistem sporočil, ki ga radi uporabljajo džihadisti. Policija je posredovala v petek, ko je najstnica na družabnem omrežju objavila video, v katerem je zaprisegla zvestobo Islamski državi. Tako Sauret kot njegovo dekle sta se spreobrnila v islam in kupila aceton ter vodikov peroksid, kar so sestavine za doma izdelan nezanesljiv eksploziv TATP.

“Pripravljali so skorajšnje teroristično dejanje,” je v ponedeljek ocenil francoski notranji minister Bruno Le Roux. Na podlagi računalnikov in telefonske opreme, ki jo je zasegla policija, so se pojavili sumi, da bi lahko bil Eifflov stolp eden od morebitnih ciljev napada, čeprav dokazov, da bi obstajal že izdelan načrt s točno določenim ciljem, ni, so še razkrili sodni viri.

Preiskovalci tudi domnevajo, da je Sauret načrtoval, da se bo razstrelil, njegovo dekle pa naj bi še pred napadom pobegnila na iraško-sirsko območje.

Sauret je bil zaradi poskusa, da bi odpotoval v Sirijo, v hišnem zaporu v hiši svojega očeta od decembra 2015 do decembra lani. Hammami naj bi prek svetovnega sveta navezal stik s Sarah, ki ji iskala tutorja za islam, da bi jo pripravil na poroko s Sauretom. Za Hammamija so še razkrili, da gre za očeta dveh otrok, ki je v ločitvenem postopku in ima dolg seznam kaznivih dejanj, povezanih z mamili. Znan je tudi po tem, da na družbenih omrežjih objavlja skrajna sporočila.

Skupaj s trojico so v petek aretirali še 26-letnika, ki pa so ga naslednji dan izpustili na prostost.

Francija je v stanju najvišje pripravljenosti po valu terorističnih napadov v zadnjih dveh letih, ki so zahtevali več kot 200 smrtnih žrtev.

STA


Najbolj brano