V Franciji preprečili teroristične napade na vojaške objekte

Francoske varnostne sile so preprečile teroristične napade na več vojaških objektov v Franciji, je v sredo zvečer sporočil francoski notranji minister Bernard Cazeneuve. Po njegovih besedah so v povezavi z načrtovanjem napadov v ponedeljek na različnih koncih države prijeli štiri osumljence, stare med 16 in 23 let, poročajo tuje tiskovne agencije.

Fotografija je simbolična. Foto: Wikipedia
Fotografija je simbolična. Foto: Wikipedia

PARIZ > Eden od osumljencev naj bi bil povezan s francoskimi džihadisti, oblasti pa so njegove dejavnosti spremljale zaradi njegovega delovanja na družbenih omrežjih in domnevnega načrtovanja poti v Sirijo. Bernard Cazeneuve je povedal, da je med osumljenci tudi nekdanji francoski marinec.

Po pisanju francoskega dnevnika Le Monde, ki se sklicuje na vire v policiji, so osumljenci nameravali iz enega od vojaških oporišč ugrabiti pomembnega predstavnika francoske vojske in ga obglaviti. Ti načrti naj bi bili še v začetni fazi, navedbe časnika povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Da je Francija ta teden preprečila več terorističnih napadov, je že v sredo popoldne namignil francoski predsednik Francois Hollande med obiskom v Marseillu. V petrokemični tovarni v bližini tega pristaniškega mesta na jugu Francije sta v torek odjeknili dve eksploziji, a Cazeneuve je zatrdil, da ni povezave med eksplozijama in napadi, ki so jih preprečili.

Francija je že nekaj časa tarča teroristov, tudi zato, ker francoska vojska sodeluje v boju proti skrajnežem v Sahelu ter v zračnih napadih na skrajno sunitsko skupino IS v Iraku.

Že v začetku leta je Pariz pretresel niz džihadističnih napadov na satirični tednik Charlie Hebdo, policijo in judovsko trgovino, ki so terjali skupaj 17 življenj.

Oblasti v Parizu domnevajo, da je v džihadistična omrežja vpletenih kakih 1850 oseb iz Francije, med njimi naj bi jih bilo približno 500 v Siriji ali Iraku.

STA


Najbolj brano