V Franciji preprečili nov teroristični napad

Francoske obveščevalne službe so na območju Orleansa v osrednjem delu Francije prejšnji teden preprečile teroristični napad na varnostne sile, je danes sporočil francoski notranji minister Bernard Cazeneuve. Dodal je, da so v zvezi s tem v soboto aretirali dva moška.

Fotografija je simbolična. Foto: Wikipedia
Fotografija je simbolična. Foto: Wikipedia

TOULOUSE > Kot je ob obisku v Toulousu še pojasnil minister, sta bila aretirana francoska državljana, stara 20 in 24 let. Vir pri policiji je povedal, da eden izvira iz Maroka, drugi pa iz Toga. Eden od prijetih je po besedah ministra priznal, da so načrtovali napad na vojake, policiste in predstavnike države.

Aretirana sta imela po navedbah Cazeneuva stike s francoskim džihadistom v Siriji. Preiskava naj bi ugotovila, ali je slednji ukazal napade.

Notranji minister je še povedal, da so skupaj s tem primerom v Franciji od leta 2013 preprečili že deset terorističnih napadov.

V Franciji od novembrskih napadov v Parizu, v katerih je bilo ubitih 130 ljudi, velja visoka stopnja teroristične ogroženosti.

Cazeneuve je danes povedal, da so od uvedbe visoke stopnje teroristične ogroženosti vstop v Francijo zavrnili 3,414 ljudem. "Zavrnjeni so bili zaradi tveganja, ki ga predstavljajo javnemu redu in varnosti," je pojasnil.

Minister je dejal še, da bodo v Franciji za božič še dodatno poostrili varnostne ukrepe v bližini cerkva in drugih verskih objektov. "Storili bomo vse, da bi zagotovili varnost," je poudaril.

STA


Najbolj brano