V Franciji prepovedali plačevanje spolnih uslug

Francoski parlament je v sredo sprejel sporni zakon, ki prepoveduje plačevanje spolnih uslug. Za stranke prostitutk predvideva do 3750 evrov globe ter izobraževanje o pogojih, s katerimi se soočajo prostitutke, poročajo tuje tiskovne agencije. Obenem ukinja doslej veljavne kazni za prostitutke.

Fotografija je simbolična.
Fotografija je simbolična. 

PARIZ > Zakon predvideva tudi ukrepe za pomoč prostitutkam, da najdejo zaposlitev, za kar bo v francoskem proračunu predvidenih 4,8 milijona evrov - ter podelitev šestmesečnega dovoljenja za bivanje v Franciji za prostitutke iz tujine. Teh je po navedbah medijev približno 80 odstotkov, večinoma pa prihajajo iz Vzhodne Evrope, Afrike, Kitajske in Latinske Amerike.

Tistim, ki bodo plačevali spolne usluge, po novem grozi 1500 evrov kazni, tistim, ki jih bodo zasačili večkrat, pa 3750 evrov.

Za sprejetje sporne zakonodaje, ki bo po navedbah francoskega sindikata spolnih delavcev Strass vplivala na življenje najmanj 30.000 francoskih prostitutk, je francoski parlament zaradi razhajanja med spodnjim in zgornjim domom glede več zadev potreboval več kot dve leti.

V sredo je za zakon glasovalo 64 poslancev spodnjega doma, narodne skupščine, 12 jih je bilo proti, enajst pa vzdržanih.

Med sredino končno razpravo je pred zgradbo parlamenta v Parizu protestiralo približno 60 prostitutk. Med drugim so nosile transparent z napisom "Ne osvobajajte me, skrbela bom zase." Predstavnik sindikata Strass pa je na protestih dejal, da bo novi zakon okrepil policijsko nasilje in poslabšal delovne pogoje prostitutk.

Istočasno so v bližini potekale protidemonstracije približno 20 ljudi s transparentom "Prostitucija. Samo ena možnost, prepoved".

Kritiki nove zakonodaje med drugim opozarjajo, da je zakon prostitucijo pahnil v ilegalo in poslabšal pogoje za prostitutke. Poudarjajo tudi, da bo plačevanje spolnih uslug težko dokazati, ker se večinoma plačuje v gotovini na skrivaj.

Zagovorniki po drugi strani trdijo, da bo nova zakonodaja številnim omogočila, da izstopijo iz začaranega kroga prostitucije.

Francija je po Švedski, Norveški, Islandiji in Veliki Britaniji peta evropska država, ki bo kaznovala stranke prostitutk. Kot prva je tovrstno zakonodajo leta 1999 sprejela Švedska.

STA


Najbolj brano