V Franciji moški z nožem napadel policiste

V francoskem mestu Joue-les-Tours je v soboto moški z nožem napadel policiste na policijski postaji, ti pa so ga ustrelili in ubili. Trije policisti so bili ranjeni. Napadalec naj bi med napadom vzklikal: “Alah je velik!”

Francoski premier Manuel Valls je napovedal, da bo država odločno ukrepala proti vsakemu napadalcu na policijo. Foto: Wikipedia
Francoski premier Manuel Valls je napovedal, da bo država odločno ukrepala proti vsakemu napadalcu na policijo. Foto: Wikipedia

PARIZ > Napadalec je bil po neuradnih navedbah 20-letni francoski državljan, ki se je rodil v Burundiju. Zaradi prekrškov je bil že stari znanec policije, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tožilstvo sobotni dogodek obravnava kot primer načrtovanega umora in drugih kaznivih dejanj, povezanih s terorizmom. Napadalec naj bi vzklikal: “Alah je velik!” vse od vstopa v policijsko postajo do “svojega zadnjega diha”, je povedal neimenovani vir. “Videti je bilo kot eno tistih dejanj, h katerim poziva Islamska država. Preiskava gre v smeri napada s skrajnimi islamskimi motivi,” je dodal.

Skrajna skupina Islamska država, ki je s pomočjo brutalnega nasilja prevzela nadzor nad deli Sirije in Iraka, je pozvala svoje privržence h krepitvi napadov na Zahodu.

Francoski premier Manuel Valls je izrazil svojo podporo poškodovanim policistom, ki so “v stanju šoka”. Po njegovih besedah bo država odločno ukrepala proti vsakemu napadalcu na policijo.

Po navedbah ministra za notranje zadeve Bernarda Cazeneuvea sta dva policista huje ranjena, tretji pa je utrpel lažje poškodbe. Nihče naj ne bi bil v kritičnem stanju. “Prvi izsledki preiskave kažejo, da je šlo za upravičeno samoobrambo,” je povedal državni tožilec v Toursu Jean-Luc Beck.

Napadalec po poročanju AFP ni bil na seznamu oseb, deležnih posebne pozornosti francoskih obveščevalnih služb. Bi pa naj bil njegov brat znan varnostnim organom zaradi svojih skrajnih prepričanj.

STA


Najbolj brano