V Egiptu vse nared za odprtje novega Sueškega prekopa

V Egiptu bodo v četrtek uradno odprli tako imenovani novi Sueški prekop, ki ga Kairo označuje za egiptovsko darilo svetu. Nadgradnja obstoječega prekopa bo povečala zmogljivosti ene najpomembnejših plovnih poti na svetu, s čimer naj bi dala nov veter v jadra svetovni trgovini - ter egiptovskemu gospodarstvu.

Pred odprtjem novega Sueškega prekopa prodajajo plakate 
s podobo predsednika Abdela Fataha al Sisija z veliko ladjo v 
ozadju. Foto: Wikipedia
Pred odprtjem novega Sueškega prekopa prodajajo plakate s podobo predsednika Abdela Fataha al Sisija z veliko ladjo v ozadju. Foto: Wikipedia

SUEZ > Sueški prekop so za promet prvič odprli leta 1869, potem ko so ga gradili skoraj celo desetletje. Delnice podjetja, ki je upravljalo s prekopom, sta si najprej razdelila Francija in Egipt, nato pa je leta 1875 egiptovski delež kupila Velika Britanija.

Egiptovski predsednik Gamal Abdel Naser je leta 1956 prekop nacionaliziral, kar je vodilo v oboroženi konflikt z Veliko Britanijo, Francijo in Izraelom. Prekop je bil po šestdnevni vojni z Izraelom leta 1967 več let zaprt za promet, znova je bil za mednarodne ladje odprt leta 1975.

Plovna pot je sicer ena ključnih za svetovno trgovino, izrednega pomena je za dobavo nafte. Leta 2007 je skozi prekop steklo 7,5 odstotka vsega globalnega pomorskega trgovinskega prometa, kažejo podatki Svetovnega ladijskega sveta.

Čakalna doba se bo skrajšala

Sueški prekop v dolžno meri približno 193 kilometrov in povezuje Sredozemsko morje z Rdečim morjem. S tem je pomembno skrajšana plovna pot med Azijo in Evropo.

Z nadgradnjo prekopa na dolžini 72 kilometrov se bo čakalna doba za prehod pomembnega kanala za ladje skrajšala z 18 na 11 ur. Omogočen bo tudi promet v obe smeri.

Danes lahko Sueški prekop prepelje največ 49 ladij na dan, po razširitvi pa bi se lahko to število do leta 2023 skoraj podvojilo. Egiptovska vlada si ob tem obeta več kot podvojitev prihodkov iz naslova pobranih dajatev za uporabo kanala; z letos predvidenih 5,3 milijarde dolarjev naj bi se do leta 2023 v egiptovsko državno blagajno iz tega naslova steklo 13,2 milijarde dolarjev.

Projekt novega prekopa je bil zaključen v manj kot letu dni, stal pa je okoli devet milijard dolarjev. Gradnjo so večinoma financirali Egipčani prek nakupa investicijskih certifikatov.

Nadgradnja je obsegala izkop in izgradnjo 37 kilometrov nove, vzporedne vodne poti, ter 35 kilometrov poglabljanja in razširitve obstoječega kanala. Kako bo nadgradnja vplivala na svetovno trgovino, strokovnjaki še ne morejo oceniti, dodaja francoska tiskovna agencija AFP.

“Darilo svetu”

Egipčani sicer nadgradnjo označujejo za svoje “darilo svetu”, navaja nemška tiskovna agencija dpa. Na domačih tleh je Egipt sprožil pravo propagandno ofenzivo s številnimi televizijskimi spoti, ki prikazujejo dvosmerni ladijski promet v kanalu. Pred odprtjem prodajajo plakate s podobo predsednika Abdela Fataha al Sisija z veliko ladjo v ozadju. Egipt je državljanom, ki so v projekt vložili svoj denar, obljubil velike donose.

Ali bo projekt resnično okrepil egiptovsko gospodarstvo, se bo pokazalo v prihodnjih letih. Danes se v državi soočajo s počasno gospodarsko rastjo in brezposelnostjo, ki med mladimi dosega okoli 40 odstotkov. Država je zadolžena, od skoraj 90 milijonov prebivalcev pa jih četrtina živi z manj kot 50 dolarji na mesec.

Predsednik Sisi želi gospodarstvo ponovno zagnati z več velikimi infrastrukturnimi projekti. Poleg nadgradnje Sueškega prekopa načrtuje še novo prestolnico, ki naj bi jo iz nič zgradili vzhodno od Kaira. Med drugim naj bi s tem Egipt dobil prvi nebotičnik višine več kot 200 metrov in prvo jedrsko elektrarno.

Za varnost bo skrbelo 10.000 policistov

Sisi želi z velikimi infrastrukturnimi projekti tudi dokazati legitimnost svojega režima, potem ko je oblast prevzel po vojaškem strmoglavljenju predsednika Mohameda Mursija pred dvema letoma.

Četrtkovega slovesnega odprtja novega Sueškega prekopa v obmorskem mestu Ismailija - mimogrede, v Kairu razmišljajo, da bi ta dan razglasili za državni praznik - se bodo udeležili številni svetovni voditelji, tudi francoski predsednik Francois Hollande. Za varnost bo skrbelo kakih 10.000 policistov.

Ob tej priložnosti bo Egipt na ogled postavil tudi nova francoska bojna letala rafale in ameriške f-16, ki jih je Washington dobavil prejšnji teden.

STA


Najbolj brano